Bilindiği gibi sarraflık ( kuyumculuk ) mesleğinin yasal bir mevzuatı olduğu gibi, döviz ticaretinin de yasal bir mevzuatı bulunuyor.

Yani, önüne gelen kuyumculuk, ya da döviz ticareti yapamıyor.

Döviz bürolarında altın veya diğer ziynet eşyaları satılamadığı gibi, kuyumcularda da döviz ticareti yapılamıyor.

Daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi, Zonguldak kuyumcu esnafı temiz-nezih insanlardır.

Hakka-hukuka riayet eden, santimin santimi ile hesap yapan sahteciliğe asla itibar etmeyen şehrimiz kuyumcu esnaflarını bir kez daha tenzih ediyoruz, ancak her meslekte olduğu gibi sarraflık mesleğinde de “aykırı” insanlar çıkabilir.

Sepetteki çürük elma misali…

*

Bu yöndeki söylentileri Zonguldak Kuyumcular Derneği Başkanı Çetin Çelik’e sormuştum…

Sayın Çelik, Zonguldak Şehir Merkezi’ndeki kuyumcular içinde döviz ticareti yapan esnafın bulunmadığını, bunun çok büyük riski olduğunu, tespit edildiği takdirde çok ağır para cezaları bulunduğunu ifade ederek, böyle bir riski hiçbir kuyumcunun göze alamayacağını söylemişti.

Biz, elbette Çetin Çelik’in bu sözlerine itibar ediyoruz, ancak sepette “çürük elma” bulunduğuna ilişkin duyumlar alıyoruz.

Geçenlerde konu açıldı, özellikle şehrimizdeki bir kuyumcu esnafının düpedüz döviz ticareti yaptığı ifade edildi.

Ben de, Çetin Çelik’in sözlerini hatırlattım…

Tartışmaya katılanlardan biri dedi ki :

“ O zaman biz elimizdeki Dolar ve Euro’yu kime bozduruyoruz?.. Hem alıyoruz, hem satıyoruz, şimdi biz hayal mi görüyoruz?..”

İsim vermedi, adres söyledi…

Dövizdeki spekülatif artışların tüm hızıyla devam ettiği bu günlerde, “döviz bürosu” gibi çalışan kuyumcular varsa eğer, bunun yasalara aykırı ve müeyyidesinin ağır olduğunu bir kez daha hatırlatmış olalım.

Umarız, konuyla ilgili hassasiyetini her fırsatta ifade eden Kuyumcular Derneği Başkanı Çetin Çelik, kuyumcu esnafının çok büyük çoğunluğu bu işin dışında kalsa bile, yine de yeni bir uyarı yapacaktır.

Erhan ÇAKMAK