Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) 11. Olağan Genel Kurulu hafta sonunda gerçekleştirildi.

Beklendiği gibi “tabanın sesi” Genel Merkez yönetimine yansıdı...

GMİS Genel Merkez Yönetimi İsa Mutlu dışında baştan sona değişti, maden işçilerinin güven oyu verdiği yeni isimler görev başında...

Genel Başkan Hakan Yeşil...

Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu...

Genel Sekreter Hüseyin Kolçak...

Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Tayfun Demir

Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız...

GMİS’te yeni bir dönem başlıyor.

***

Bu kongrede yeniden genel başkanlığa aday olan Ahmet Demirci’nin doğruluğuna-dürüstlüğüne hiçbir diyecek yok ama, kaybedeceğini bile bile yeniden aday olması anlaşılır gibi değil doğrusu...

Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belliydi çünkü...

GMİS şube ve genel merkez yönetimlerini taban delege seçimleri belirliyor. Yani tüm bölgelerde maden işçilerinin tercihleri taban delege seçimlerine göre belirleniyor.

Ahmet Demirci, taban delege seçimlerine katılmadı veya ekip kurup katılamadı.

Dolayısı ile seçilme şansını baştan kaybetmiş bir aday olarak ortaya çıktı.

GMİS Genel Merkez Yönetimi’ne “yedekten” giren Kahraman Kabasakal’a gelince...

Onun zaten şansı yoktu...

Özellikle Tayfun Demir gibi, taban delege seçimlerinde tulum çıkarmış, maden işçilerinin büyük güven duyduğu ve destek olduğu bir aday karşısında...

Yine de medeni cesaretleri ve demokratik haklarını kullanmaları nedeniyle kutlamak gerekiyor.

***

GMİS’te yeni dönem, yeni umutları da birlikte getiriyor.

Maden işçilerinin maaş ve özlük hakları, çalışma koşulları, bunu sağlamak üzere oluşturulacak demokratik mücadele ruhu yanında, GMİS’in yeniden sadece maden işçilerinin değil “Zonguldak’ın sendikası” olabilmesi yolunda önemli ve ciddi adımlar atılması bekleniyor.

Amelebirliği ayrı bir kurum olmasına rağmen, bu kurumun yönetim kurulunda yer alacak işçi üyeler vasıtası ile özellikle son dönemde ortalığı kasıp kavuran “usulsüzlük” iddialarının ortaya çıkarılması, kurumun üyelerinin ve Zonguldak’ın lehinde hareket etmesinin sağlanması ve benzeri konularda da GMİS yönetiminin etkili olması önemli bir sorumluluk olarak görülüyor.

Yine ilimizin en önemli ve ciddi sivil toplum kuruluşlarından biri olması nedeniyle GMİS’in ilimizin ekonomik, fiziki ve sosyal sorunlarının çözümünde sözü dinlenen bir kuruluş haline getirilmesi gerekiyor.

GMİS’in yeni yönetimine başarılar dilerken, onları bu göreve getiren maden işçileri başta olmak üzere her zaman toplumsal sorumluluk duygusu ile hareket etmeleri gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.