CHP kongre sürecine ilişkin Kanal Z'de yaptığımız programın ardından, bu programda söylediklerimiz doğrultusunda CHP'nin önemli isimlerinden sesler yükselmeye başladı.

CHP'nin eski Zonguldak Belediye Başkanları Sayın İsmail Eşref ve Sayın Muharrem Akdemir, "temsil" konusuna dikkat çekerek, CHP'nin il ve ilçe başkanlıklarında mutlaka temsil yeteneği yüksek, ağırlıklı isimlerin olması gerektiğine vurgu yaptı ve süreç içinde bunu değerlendireceklerini söylediler.

Elbette, CHP içindeki kongre tartışmaları bununla kalmayacak, giderek artan bir eğilim gösterecektir.

Kanal Z'de SAHNE-İ SİYASET programında CHP'nin eski il başkanlarına atıfta bulunduk.

Sayın Harun Akın, Sayın Umut Başoğlu ve Sayın Şerafettin Turpçu'nun il başkanlıkları dönemlerinden örnekler verdik.

Siyaset ağırlığının bu isimlerle nasıl bütünleştiğini, CHP'nin Zonguldak'taki ağırlığının nasıl hissedildiğini, partinin havasının bu isimlerin yönetiminde nasıl değiştiğini örnekleri ile anlatmaya çalıştık.

Yine programda söylediğimiz gibi, CHP'nin mevcut il ve ilçe başkanlarının kişiliklerine hiçbir sözümüz yok, hepsi saygın insanlardır ama, siyasette "lider" olmak farklı bir şey…

Her siyasetçi lider olamıyor, zaten böyle bir zorunluluk da yok.

Ancak, temsil yeteneği yeterli olmayanların, ya da liderlik vasfı bulunmayanların, bu görevlere talip olmaması gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.

Ne yazık ki, CHP bugün Zonguldak'ta bir "tabela partisi" konumuna gelmiş bulunmaktadır.

Proje üreten yok, politika üreten yok, Zonguldak üstüne söz söyleyen yok…

Aslında mevcut il ve ilçe yöneticileri, Harun Akın'ın milletvekilliği döneminde hazırladığı " Zonguldak Raporları" başlıklı kitabını okuyup, orada yazılanları söyleseler başka bir şey yapmalarına gerek kalmayacak.

O kitapta (raporda) yazılanların hemen hepsi güncelliğini koruyor, CHP il ve ilçe yöneticileri bunu bile gündeme getiremiyor.

Programda Umut Başoğlu'ndan söz ettik…

CHP Çaycuma İlçe Başkanlığı, CHP İl Başkanlığı yapmış ve Zonguldak Milletvekili Adayı olmuş Umut Başoğlu'ndan…

Umut Başoğlu, CHP İl Başkanlığı yaptığı kısa dönemde CHP'nin havası birdenbire değişti, parti ağırlık ve ivme kazandı, parti tabanında ve kamuoyunda CHP'nin başına liderlik kriterlerini taşıyan bir isim geldiği konusunda fikir birliği oluştu.

Yine programda adı geçen CHP eski İl Başkanı ve CHP eski Zonguldak Milletvekili Sayın Şerafettin Turpçu, ticaret hayatında yaşadığı bütün sıkıntılara rağmen, partinin ağır isimlerinden biri olduğunu vurgulamaya çalıştık.

Şerafettin Turpçu'nun siyasi ağırlığı vardır, siyaseti ciddiye alan ve siyasetten vazgeçmeyen bir isimdir.

Şerafettin Turpçu'nun, ticari faaliyeti nedeniyle kapitalist, ancak ruhunun her daim "solda" olduğunu, hatta onun zaman zaman " CHP'nin sol ayağı" olarak tanımlandığını vurgulamak isterim.

Bu isimler, siyaseti taşımak ve siyasi ağırlık bakımından şimdiki yöneticilerle kıyas kabul etmeyecek önemli siyasetçiler olarak toplum hafızasında yerine almış bulunuyor.

Elbette, ne Sayın Harun Akın'ın, ne Sayın Umut Başoğlu'nun, ne de Sayın Şerafettin Turpçu'nun siyasi hedeflerinin ne olduğunu bilecek durumda değiliz ama, bu kongre sürecinde il ve ilçe başkanlıklarına aday olacak kişiler için örnek oluşturduklarını, siyasi anlamda elifi görse mertek zannedecek kişilerin, sadece koltuk sevdası veya kişisel hesaplarla bu görevlere talip olmaması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Aksi halde CHP, toplantı salonlarında bol bol çay-kahve içilen bir tabela partisi olmaktan öteye gidemez Zonguldak'ta…