Son günlerde Zonguldak'ta "yatırım engellenmesi" tartışması yaşanıyor.

Olayın muhatapları Zonguldak OSB'de fabrikaları ve yatırım alanları bulunan Güpgüpoğlu firması ile işadamı Nejdet Tıskaoğlu…

Sayın Tıskaoğlu,Çaycuma OSB'de yatırım yapmak (kablo fabrikası kurmak) istediğini, ancak Güpgüpoğlu'nun bunu engellediğini, zorluk çıkardığını,döviz kuru üzerinden anlaşma yapmak istediğini iddia ediyor.

Güpgüpoğlu firması adına bu açıklamalara yanıt veren Galip Güpgüpoğlu ise, iddiaları yalanlıyor, normal rayiç ve Türk parası üzerinden anlaşma teklif edildiğini, ancak Nejdet Tıskaoğlu'nun kendisi için özel avantajlar beklediğini iddia ediyor.

Kim haklı ?..

Kim haksız ?..

***

Bilindiği gibi, döviz, ya da Dolar veya Euro üzerinden ticari anlaşma yapmak Cumhurbaşkanlığı kararı ile yasaklanmış bulunuyor.

Peki, Güpgüpoğlu firması bunu bilmiyor mu?..

Sokaktaki vatandaşın bildiğini, bunca ticaret hacmi bulunan, mali müşavirleri, muhasebe departmanları olan bir firmanın bilmemesi olanaksız…

O halde bu "döviz" tartışması nerden kaynaklanıyor?..

***

Karşılıklı iddialar ve suçlamalar birbirini izlediğine göre, tarafların "niyetinin" ne olduğunun anlaşılması gerekiyor.

Nejdet Tıskaoğlu bu yatırımı hangi koşullarda gerçekleştirmek istiyor.

İlimiz yöneticilerinin "yatırım" konusundaki hassasiyetinden faydalanıp, işletmeyi "ucuza" mı getirmek istiyor, "yatırımın engellendiği" algısı ile ticari anlamda avantaj mı sağlamaya çalışıyor?..

Öte yandan, Güpgüpoğlu firmasının gerçekten ilimize gelmesi muhtemel bir yatırımı normal prosedürün dışına çıkarak, birtakım zorlaştırıcı taleplerde bulunup bulunmadığı, dövizle anlaşma teklif edip etmediğine ilişkin soru işaretlerinin de ortadan kaldırılması gerekiyor.

Kim haklı ?..

Kim haksız?..

Çaycuma OSB yönetiminin net bir açıklama yapması bekleniyor.