Amelebirliği Başkanlığı’nın finanse ettiği “ Maden Şehitliği ” 10 Temmuz Cumartesi günü törenle açılacak.

Amelebirliği Başkanlığı’nın, Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’nun desteği ve Kandilli Belediyesi’nin katkıları ile inşa ettirdiği “ Maden Şehitliği “ yaklaşık iki yüzyıllık üretim kültürüne sahip olan ilimizde, bu süreçte can pahasına kömür üreten insanlarımıza gösterilen vefa örneği olarak görülmektedir.

*

Konunun bir başka boyutu ise kaç zamandır “Fetret Devri”ni yaşamakta olan Amelebirliği’nin, Şenol Yücel’in başkanlık görevine atanması ile birlikte, aslına rücu edip, tüzüğünde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeye başlamasıdır.

Amelebirliği, sadece üyelerine ikraz dağıtan, atıl, durağan bir kuruluş değildir.

Sırf bu amaçla kurulmamıştır.

Elbette, kuruluş amaçları arasında üyeleri olan maden işçilerine sosyal yardım sağlamak, ikraz ve benzeri imkanlar sunmak gibi görevler de yer alıyor ama, aynı zamanda “yatırımcı kuruluş” kimliği de çok somut bir şekilde tüzük maddeleri arasında yer almış bulunuyor.

Geçmişte, ilimizde Amelebirliği Hastanesi ve birçok sağlık merkezi inşa eden Amelebirliği’nin, tüzüğünde yer alan “yatırımcı kuruluş” kimliğinden yola çıkarak, gerek üyeleri, gerek sebeb-i hayatı olan Zonguldak İli adına pek çok yatırımı gerçekleştirebilecek güce ve yeteneğe sahip olduğu bilinmektedir.

Geçmiş yıllarda görülen “yönetim zafiyetinin” ortadan kalkması halinde, esasen çok ciddi ekonomik güce sahip olan Amelebirliği’nin, bu olanaklarını üyelerinin ve ilimizin faydasına olacak şekilde fiziki yatırımlara yönlendirmesi son derece önemlidir.

Amelebirliği Başkanı Sayın Şenol Yücel’in, öyle “salla başını - al maaşını “ türünden bir bürokrat olmadığı, göreve başlar başlamaz, hem üyelerinin, hem ilimizin, hem de kurumun lehine olacak projelerin hazırlanması için çalışmalara başladığı biliniyor.

Umuyoruz ki, Şenol Yücel bu heyecanını kaybetmez ve kısa sürede eskiye dönecek bir yaklaşım içinde bulunmaz.

*

10 Temmuz Cumartesi günü Kandilli’de resmi törenle açılacak olan Maden Şehitliği, bir “vefa” duygusunun yansıması olacağı gibi, Amelebirliği’nin, yeniden “Amelebirliği” oluşunun başlangıcı olarak da kabul edilebilir.

Zonguldak’ın ve ülkemizin ilk işçi kuruluşu ve ilk sosyal yardım kuruluşu olan Amelebirliği’nin, üyelerine ve bu şehrin insanlarına sağlayabileceği pek çok olanak var.

Amelebirliği yönetimine yeni seçilen işçi temsilcileri ile işveren temsilcilerinin de, Şenol Yücel’in bakış açısına sahip olmaları halinde, kısa sürede büyük işlerin gerçekleşmesi de mümkün olacaktır.

Amelebirliği üyeleri ve Zonguldak halkı, Şenol Yücel’in şahsında Amelebirliği’nde ciddi çalışmalar bekliyor.

Ki, kaybedilen yılların telafisi bir ölçüde mümkün olabilsin.

Erhan ÇAKMAK