Bugün, Dünya Madenciler Günü…

Zonguldak için büyük önem taşıyor.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın deyimi ile "madenciliğin merkezi-vatanıdır" Zonguldak…

Sayın Demirtaş'ın bu konuda sağa-sola sapmayan düz bir duruşu ılduğu gözlemleniyor.

Politik çizgisinde emeği ve emekçiyi birinci sıraya koyan bir siyasi partinin temsilcisi, üstelik Zonguldak Milletvekili olarak bu duruş Dünya Madenciler Günü'nde daha çok anlam kazanıyor.

Zaman zaman haklı-haksız demeden bodoslama eleştiriler yaptığımız Ünal Demirtaş, " madencilik ve maden işçileri " konusunda asla taviz vermeyen düz duruşu ve ilimizin " öz değerine" sahip çıkan tavrı ile bu anlamlı günde "söylenecek sözü" ve "söyleyeek yüzü" olan bir milletvekili olarak karşımıza çıkıyor.

Geçenlerde Kanal Z'de canlı yayın programında da hatırlatmaya çalıştım.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın " Zonguldak madenciliğin merkezidir" başlığı ile yaptığı kapsamlı açıklama ve dikkat çektiği konularla birlikte, daha önceki açıklamalarında TTK'ya en az 6 bin 500 maden işçisi alınması yönündeki gerçekçi tespitleri, kömürün vatanında "kömürsüz" yaşamak isteyenlerin umurunda olmayabilir ama, hamuru taşkömürü ile yoğrulmuş Zonguldak insanı için çok şey ifade ediyor.

***

Zonguldak elbette ekonomik bakımdan "çok seçenekli" bir il haline gelmelidir, ancak "kömürden vazgeçerek" değil…

Atatürk'ün sözlerini ne çabuk unutuyoruz…

" Zonguldak derin toprakları altındaki servet-i madeniyye kadar kıymetli bir ilimizdir"

Elbette "kıymetini" bilene…

Sayın Demirtaş, Atatürk'ün o çok değer verdiği TBMM'de bu sözlerin anlamını, yani Zonguldak'ın derin toprakları altındaki servet-i madeniyyenin kıymetini bilen bir milletvekili olduğu anlaşılıyor.

***

Yaklaşık 20 yıl önce yine taşkömürü, TTK, üretim ve istihdam konularını tartışılırken, yeryüzünde doğalgaz kaynaklarının 60 yıl ömrü kaldığını, dolayısı ile kendi özkaynaklarımıza sahip çıkmamız gerektiğini savunuyorduk.

20 yılı geride bıraktık, kaldı 40 yıl…

O halde şöyle bir soru yöneltelim…

Öz kaynağımız, öz değerimiz olan, stratejik öneme sahip Zonguldak taşkömürüne 40 yıl sonra mı sahip çıkalım, yoksa şimdiden sahip çıksak daha mı iyi olacak?..

***

Dünya Madencilir Günü kutlu olsun !..

Bu şehr-i Zonguldak'ta yüreğini emeğine katan işçilerimize selam olsun.

Göçükte kalıp, grizuda yanıp hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları Cennet olsun.