Siyasette itibar her şeydir demek abartılı bir ifade değildir. Ticarette olduğu gibi, siyasette de itibarınız kadar var olabilirsiniz. Kamuoyu Araştırma Merkezi bu yaklaşımdan hareketle, kurumsal itibar modellerinin siyasal alana da uygulanabileceğini varsayarak, bir Siyasal İtibar Modeli geliştirmiştir. Bu model siyasal kurumlar için olduğu kadar, siyasal aktörler ve siyasal aktörler içinde özellikle siyasal liderler için çok işlevsel olmaktadır.
İtibar sadece tasavvur edilen bir olgu değil, ölçülebilen bir kurumsal değer olarak kabul edilmektedir. Bu nasıl oluyor? Bizler her an sonsuz sayıda duyu verileriyle karşı karşıyayız. Sonsuz sayıdaki duyu verileri sonlu ama çok sayıda algıya, çok sayıda algı az sayıda imaja ve sonunda imajlar da tek bir itibar değerine dönüşmektedir. Siyasal itibar değeri siyasal kurumun ya da siyasal aktörün sosyal paydaşları üzerinden ölçülmektedir. İş sonucu olarak sadece siyasal itibar katsayısı değil, itibar değerinin yükselmesine veya düşmesine neden olan faktörler ve parametreler de ortaya çıkmaktadır. Böylece, kurum ya da kişi itibarını yükseltmek için işe nereden ve ne ağırlıkta başlayacağını bilebilmektedir.

Kim ne derse desin Devrek siyasetinde ihtiyarlaşmaktan çok ihtiyarlaşmaktan görüyoruz. Değerlendirmeye baktığımız ’da adayın yakınında kimler varsa maddi itibar sahibi oluyor bunu görmek için biraz bakmak yeterli. Devrek siyasetinde liderin yanında olanların hepsi maddi itibar sahipleri oldular ve belirli bir güç kazandılar. Tam bu noktada biz şu yemesin bu yesin diye mi bir şeciim yapıyoruz yoksa ben bunu sevmedim şu olsun yok bu olmadı şu olsun diye mi bir secim yapıyoruz. Her şekilde kaybeden halk oluyor. Aday adaylarına genel bir değerlendirme yaptığımızda kimin nasıl bir yol alacağı kimin aklı ve fikri ile hareket edeceğini göremiyorsanız siyasi bir okuma yapamıyorsunuzdur. Ben hizmet edecem mantığı ile bir şeyler yapılacak inancının dışındayım. Örneğin mevcut adayların çoğunun toplumsal ayrıştırıcı lığı gözle görülmekte herkez adamını tutmuş gidiyor. 50.000 TL maaş alacak adaylar 1.50000 harcamayı göze alıyor bu nasıl bir hizmet anlayışı?