BEÜ Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ulufer Çelebi, sosyal medya hesabından "Cuma namazı" ile ilgili yaptığı paylaşımı kaldırmak zorunda kaldı.

Yeni bir paylaşımda bulundu, Cuma namazına ve Cuma namazına gidenlere karşı olmadığını söyledi.

Ulufer Hoca'nın "halis" niyeti vardı, ancak "uslup hatası" yapmıştı…

" Koşun, camilere koşun… Hasta olunca da camilere koşarsınız" şeklindeki sözleri,"hatalı" uslup nedeniyle yanlış anlaşıldı, inançlı insanların tepkisine neden oldu.

Bir sözü söylemek kadar, "nasıl söyleneceği" de son derece önemlidir.

Doktor Hanım, bunu bilecek bilgi ve görgüye sahiptir, ancak her an COVİD-19 hastalarının çektiği çileyi görüp üzülmenin ruh hali ile böyle "bodoslama" bir uslup kullandığı anlaşılıyor.

Camiler, Müslümanların kutsal mekanlarıdır, dolayısı ile bu konuda söz söylerken usluba özen göstermek gerektiği aşikardır.

Neyse ki, Dr. Ulufer Çelebi, hatasını anlamış ve telafi etmekte gecikmemiştir.

***

İslam Dini, insan yaşamına ve insan sağlığına birinci derecede önem verir.

Bu nedenle, insan yaşamı ve insan sağlığının söz konusu olduğu, salgın hastalık gibi durumlarda kesin farz olan Cuma namazının, hastalık tehlikesi geçinceye kadar ertelenmesi, bunun yerine evlerde öğle namazı kılınması caizdir.

Konuyla ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu açıklama yapmış ve pandemi döneminde Cuma namazı kılınmayışını dini hükmü ile birlikte açıklamıştır.

Bu kapsamda, İslam Dini'nin, Peygamberimizin (S.A.V.) sünneti ile karantina uygulamasına büyük önem verdiği de sabittir.

Özetle, Dr. Ulufer Çelebi, aslında, pandemi dönemiyle ilgili dini hükümlere uygun bir söz söylemiş, ancak uslubuna özen göstermeyişi böyle bir tartışmaya neden olmuştur.

***

Dr. Ulufer Çelebi'nin hepimiz gibi Müslüman kimliğine sahip olduğuna, dine ve ibadete karşı herhangi bir refleksi bulunmadığına inanıyoruz.

Dr. Ulufer Çelebi, nöroloji uzmanıdır. Yani "beyin" hekimidir.

Allah'ın varlığını ve sonsuz kudretini, insan beyninin mükemmelliğini görüp de anlamayan bir beyin hekimi olabilir mi?..

Bu inanca sahip olup da, dine ve ibadete karşı olan bir beyin hekimi düşünülebilir mi?..

***

Hekimlerimiz ve tüm sağlık personeli şu zorlu pandemi sürecinde olağanüstü bir çabayla hastaları iyileştirmeye ve yaşamlarını kurtarmaya çalışıyor.

Onların kendi yaşamları risk altında olarak gösterdikleri bu çaba her türlü takdirin üstündedir kuşkusuz…

Bununla bağlantılı olarak Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'den örnek verelim…

" ( Haksız yere) Bir insanı öldüren bütün insanları öldürmüş gibidir, bir insanı kurtaran da bütün insanları kurtarmış gibidir. ( Maide Suresi 32. Ayet Meali)

Bu ayet inançlı insanlar için çok büyük bir müjde veriyor.

Ne mutlu, bu inanca sahip olup da, hayat kurtaran sağlık çalışanlarına !..