Çaycuma’da  bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan “Çaycumalılar buluşuyor” etkinliğine bu sene yurt içinde ve yurt dışında bulunan binlerce Çaycumalı katılıyor.

Çaycuma Çevre köylerin Güzelleştirme, Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Salı günü akşamı Kanal Z’de benim sunduğum “Ercanla Objektif “programına katıldı. Canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

5-6 Mayıs tarihlerinde Çaycuma’da binlerce Çaycumalının buluşacağını belirten Savaş Çiloğlu, güzel sözler söyledi.

Zonguldak olarak en büyük eksiğimiz lobi’dir.

Lobicilik konusunda Çaycumalılar buluşuyor etkinliği bir başlangıçtır.

İnşallah bu gelenek tüm Zonguldak’a yayılır

Bu buluşmayı sadece Çaycumalılar olarak değil Zonguldaklılar buluşuyor olarak çok büyük bir organizasyona çevirmeliyiz.

Yurt genelinde bulunan bürokratlarımız, akademisyenlerimiz, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, işadamlarımızı her yıl bir araya getirmeliyiz 

Bunu hemen hayat geçirmek konusunda yetkililere göreve davet ediyorum.

 

**

ACI AMA GERÇEK

Bir kere şunu söyleyeyim

Ben doktor değilim ama bir gazeteci olarak duyduklarımızı, gördüklerimizi kamuoyuna iletmekle, kamuoyunu aydınlatmakla görevliyiz.

O bakımdan sizlere önemi bir uyarıyı aktarmak istiyorum

Tabiî ki bu uyarı benim değil bir uzmanın, bir tıp adamının, Zonguldak’ın yakından tanıdığı Opr.Dr. Kemal Yurtbay’ın uyarısı tabiî ki

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde düzenlenen kutlama etkinlikleri kapsamında “Zonguldak’ta Doktor Olmak” konulu söyleşide hekim adaylarına seslenen Opr.Dr. Kemal Yurtbay, kimsenin farkına varmadığı büyük bir tehlikeden bahsetti. 

Zonguldak’ta en çok üst solunum yolları hastalıkların baş gösterdiğini ve genelde de hekimlerin bu hastalara antibiyotik tedavisi uyguladığını belirten Opr.Dr.Kemal Yurtbay, “Akademisyen arkadaşlarımız, hekim adaylarına özelikle söylesinler ki üst solunum yolları rahatsızlığı için başvuran hastalarına antibiyotik yazmasınlar. Çünkü O kadar çok antibiyotik kullanımı arttı ki virüslerin antibiyotiğe karşı direnci artmış durumda. Dolayısıyla antibiyotik direnci arttıkça tehlike büyüyor” dedi.

YILDA 1500-2 BİN KİŞİ ÖLÜYOR..

Kemal Yurtbay Zonguldak’ta üst sonulum yolları rahatsızlıklarından dolayı yılda 1500-2 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. 

Antibiyotik kullanımında ön sıralarda yer aldığını ve bunun önlenmesi için önlemler alınması gerektiğini, antibiyotik direncinin artarak devam ettiğini kaydetti

Gerçekten de çok büyük bir tehlike bu.

Kemal Yurtbay’ın uyarısın birkaç tıp adamına sordum. Özetle Yurtbay’ın söylediklerini tasdik ederek, aynı uyarıyı kendileri de yaparak tehlikeyi şu şekilde özetlediler.

“Çok basit enfeksiyonlarda bile dirençli bakteri olma ihtimali çok yüksek. Eskiden çok basit ilaçlarla tedavi olabiliyorken hatta eczaneden gidip bir antibiyotik alıp kendini tedavi edebiliyorken, şu anda direnç söz konusu olduğu için verilen antibiyotikler işe yaramıyor, bu enfeksiyonu geçiren kişiler yoğun bakıma bile alınmak zorunda kalınabiliyor ve haliyle ölümlerde artıyor" 

Dedim ya 

Ben doktor değilim ama uyarıları da kamuoyuyla paylaşmak ta bizim görevimizdir

Bu tehlike sadece Zonguldak’ta değil tüm Türkiye’de geçerli tabiî ki.

 

**

GÜNÜN SÖZÜ: Felsefenin dediği doğru. Hayat geriye doğru anlaşılır. Ama burada bu cümleyi unutuyoruz: İleri doğru yaşanmalı!