“Vardır senin renginde şehit madenci kanı;

Başarılı ol ki sürsün madencinin şerefi şânı.”

İşte bu sözler her şeyi özetliyor aslında…

Kulübün  çekiç ve tokmaktan oluşan arması, Kırmızı - Lacivert renkleriyle Türk futbolunun madenci takımı olmuştur Zonguldakspor.

Zonguldakspor’un renkleri de büyük bir anlam ifade ediyor. Kırmızı renk şehit madenci kanını sembolize ediyor, Lacivert renk ise maden işçilerinin yerin altında giydikleri kimi zaman elbisesi, kimi zamanda kefenleri olan işçi tulumunun rengini sembolize ediyor.

1945 senesinde Kömürspor ismiyle kurulan kulüp o dönemde kömür işletmelerinin bütün tam zamanlı çalışanlarının (yaklaşık 30 bin işçi) zorunlu üye yapılmış, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maddi desteği ile şehrin artık bir sembol takımı haline gelen Kömürspor’a o dönemlerde  “İşçi Milli Takımı” yakıştırması yapılmıştır.

1966 yılında Zonguldakspor ismini alan kulüp 1973-74 sezonunda 2.ligde şampiyon olup 1.lig’e (Şimdiki adıyla Süper Lig) yükselmiş tam 14 sene boyunca (1974-1988) mücadele ettiği 1.ligde 11 oyuncusu ve elinde Zonguldakspor bayrağı olan maden işçisiyle birlikte sahaya toplam 12 kişi çıkarak işçi milli takımı unvanını adeta benimsemişti.

Zonguldakspor Amatör liglere kadar düşüp, maddi sebeplerden dolayı kapatılmıştır. Şehrin bir diğer amatör takımı olan Demir Madencilik Dilaverspor’un ismi Zonguldak Kömürspor olarak değiştirilip armasıyla ve kırmızı-lacivert renkleriyle Zonguldakspor’un devamı niteliğinde bir kulüp olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu sezon 2.lig  kırmızı grup’ta mücadele eden kırmızı-lacivertli ekip geçen sezon özel olarak tasarlanan formasında 3684 Maden Şehidinin isimleri  yer almaktaydı. Kulüp yönetimi  bu formaları satışa sunmuş, elde edilecek gelirden forma başına 2 Türk Lirasını Zonguldak’ta faaliyet gösteren Maden Şehidi Aileleri Derneğine bağışlayacaklarını bildirmişti. Kırmızı-Lacivertliler tarihi geleneklerini halen daha sürdürüyor. Bir zamanlar yaptığı gibi yine futbolcular maden ocağındaki maden işçilerine moral ziyaretinde bulunuyor,kulübün geleceğinin teminatı olan minik yıldızları, Türkiye Taş Kömürü Kurumunda çalışan madenci ağabeylerini ziyaret ederek ocaktan çıkan işçilere ayran ikram ediyor, Profesyonel futbol A takımı yine sahaya elinde Kırmızı-lacivert renkli bayrağı olan maden işçisi ile birlikte 12 kişi çıkıyor... 

Kulüp yönetiminin modern bir stadyum talebi duymazdan gelinse de,şehrin önde gelen politikacılarından ve iş adamlarından maddi destek göremese de yaşı ufak ama sevdası büyük olan Bedirhan gibi taraftarların  duasıyla,tribünlerde Zonguldak! diye bağıran cefakar taraftarların desteğiyle ayakta duruyor.

Kısaca Zonguldak Kömürspor kendisini yücelten ve yükselten tarihi misyonuna sahip çıkmaya devam ediyor.

 Cevat Baran ÇAYDAŞ