Bir yandan yaklaşık iki yıldır hayatımızda olan pandemi diğer yandan havanın etkisiyle soğuk algınlığı vakalarının artması, son zamanlarda bağışıklık sisteminin önemini çok duymamıza sebep oldu.
Peki beslenmeyle bağışıklığımızı nasıl destekleyebiliriz ?

  • Su : Kilonuzu 0,033 kg ile çarparak günlük su ihtiyacınızı hesaplayabilirsiniz. Unutmayın, tükettiğiniz çay veya kahve gibi içecekler su yerine geçmez. Kafein içeren gıdalar diüretik olduğundan içtiğiniz çay veya kahve kadar da suyu ek olarak tüketmeniz gerekir.
  • Antioksidan Vitaminler : Dış ortamdan aldığımız zararlı maddelerin veya iç ortamdaki metabolik olaylar sonucunda oluşan atık maddelerin birikimi vücudu strese sokar. Antioksidan vitaminler olarak adlandırdığımız A,C ve E vitaminleri vücudumuzun bu stresle başa çıkmasına yardımcı olmaktadır. Bu vitaminlerden zengin beslenmenin sırrı ise rengarenk beslenmekten geçer. Sarı, turuncu, kırmızı, mor renkli sebze ve meyveleri günde ortalama 5 porsiyon tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Çinko : Birçok metabolik reaksiyonda karşımıza çıkan; enfeksiyon etkenleriyle savaşmak, yaraların iyileşmesini sağlamak ve saç - tırnak yapımında yer almak  gibi görevleri olan çinko bağışıklık sistemi için önem arz etmektedir. Kabak çekirdeği, mantar, ıspanak, yoğurt, kaju ve baklagiller güçlü kaynaklarıdır.
  • Prebiyotikler ve Probiyotikler : Bağırsaklarımızdaki iyi bakterileri beslerler, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunurlar. Aynı zamanda B12 ve K vitaminin sentezinde önemli rolleri vardır. Bu etkilerin sonucu olarak da üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini , hastalık şiddetini ve enfeksiyonlara maruz kalma riskini azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Yoğurt, kefir, turşu probiyotik; soğan,sarımsak, keten tohumu ise prebiyotik kaynalara örnek verilebilir.
  • D vitamini : Vücudumuzda beyaz kan hücrelerinin çalışmasında ve sayısının belirlenmesinde önemli rolü vardır böylece bakteri ve virüslerin yayılmasını olumsuz etkileyebilir. Beslenmeyle karşılayamadığımız için uzman kontrolünde destek almak ve düzenli olarak kan tahlili vermek önem arz etmektedir.

Bunlara ek olarak sağlıklı bir uyku, işlenmiş ve paketli ürünlerin tüketilmemesi de bağışıklık sistemi için anahtar role sahiptir.

Sağlıklı günler…