Bugün çok farklı bir konuda yazmak istedim

Çünkü hergün hergün siyaset yazmak olmuyor, 

Bazen de siyaset dışı yazmak iyi geliyor

Bunlardan biride işte, “Ergen Jargonu’ndan bahsetmek istiyorum.

Mesleğim gereği gençlerle iletişim içindeyiz ve kendilerine özgü bir dilde konuşmalarına sık sık şahit oluyoruz. Kim bilir belki onlara bazen doğru Türkçe kullanmadıkları için kızıyor, çoğunlukla da anlamıyorsunuz. Ama hepimiz o yaşlardan geçtik. Annelerimiz babalarımızın bize anlamayan gözlerle baktığı bir dili hepimiz kullandık. Ergen dilini. Şimdi birisine o dönem kullandığımız sözleri sarf etsek, yaşımız ortaya çıkar! Mesela “herıld yani”, “zıt Erenköy”, “deeeermişim”, “bize de mi lolo?” bunlardan bazıları. Dil organik bir şey. Dolayısıyla döneme uygun şekilde evrilmesi, yeni kelimelerin girmesi, bazılarının daha az kullanılır hale gelmesi de kaçınılmaz. Onun için gençlere kendilerine has bir dil kullandıkları için kızmayın. 

İnternette yaptığım bir araştırmada karşıma bir ilginç bir araştırma sonucu çıktı.

Ve elde edilen bulgulara göre ergenlik dönemi “bir gruba ait olma” ve “popülerlik” kavramlarının son derece önemli olduğu bir dönemdir ve popüler olmak derslerde ve akademik başarıda üst düzey performans göstermek değil bir gruba ait olmak demektir.

Ergenin anne-babasıyla arasına mesafe koyması ve arkadaş grubuna yönelmesi çok doğal bir süreçtir. Ayrıca arkadaşları tarafından benimsenmesi öz değer gelişimi için gereklidir. Elbette ait olduğu bu grubun kendine ait bir dili de olacaktır.

Ayrıca anlık durumlara özel kullandıkları bazı kendilerine özgü kelimeler ve cümleler de yaratıcılıklarını ve mizah yeteneklerini gösteriyor!

Kansas Üniversitesi’nden Mary Kohn, yaptığı bir linguistik araştırmasında onlarca çocuğu küçüklükten 20’li yaşlara kadar takip edip dil ve telaffuz değişimini incelemiş.

Araştırma sonucu dil kullanımının yaşla değiştiği kadar sosyal faktörlerle de değiştiğini ortaya koymuş. Bu da neden plazada işe başlayınca “meeting set ettiğimizi”, (Toplantı düzenlemek) dediğimizi açıklıyor aslında. 

Haliyle ergen olunca da ergence konuşmaya başlıyoruz. Yani korkmaya gerek yok, her şey kontrol altında. Onlar da gün gelecek kendi ergencelerini unutup, yeni kuşağın konuştuğu dile anlamayan gözlerle bakacaklar. 

Gelin bugünün ergenlerinin dünyasına, kullandıkları jargonlara şöyle bir bakalım

Bakalım ne kadarına aşinayız, 

--BOŞ YAPMA: Boş konuşma tarzı, belli o konuda sıkıntı yok da,

--TROLLEMEK: Ortalığı karıştırmak, ortaya bir laf atıp kenara çekilip kitleleri provake etmek

--YARDIRMAK: Tüm gücüyle o işe kanalize olmak

--FAVLAMAK: Favorilere almak

--STALKLAMAK: Birini sosyal medyada araştırmak, takip etmek

--POPİ: Popüler

--AYNEN: Gençlerin her koşulda, her ortamda, her cümlenin ardından kullandıkları can kurtarıcı kelime. Çoğunlukla “Ben de öyle düşünüyorum. Ama ekleyeceğim de bir şey yok” anlamında kullanılıyor.

--EZİK: Başarısız buldukları ya da havalı olmayan kişiler için kullanılan lakap

--MAL MISIN?: Saf mısın, salak mısın anlamına gelen, söylenilen kişiyi kelimenin sözlük anlamı olan ‘büyükbaş hayvan’ ile eşdeğer bir kategoriye koyan bir hakaret

--ZIRVANA: Zırvalamanın nirvanası, yani fazlaca zırvalamak

Sen iyice safa bağladın: Saf kelimesi yerine herhangi bir kelime de gelebilir. Bir şeye dönüşmek, o olmak anlamına geliyor.

--YÜKSELMEK: Sinirlenmek

--PANPA: Yakın arkadaş, pampi, kanki, kankito, aşkito gibi versiyonları da var.

--ATARLI: Ters davranan, söylenen, dırdır yapan

--ATEŞ EDİYO: Çok güzel, hatta çok çok güzel

--ORTAMLARA AKMAK: Eğlence mekanlarına gitmek.

--NEYİN KAFASINI YAŞIYO’SUN?: Düşünce şeklini ya da davranışını saçma buldukları kişiler için kullanıyorlar. Kafan mı güzel ya da ne içtiysen ben de ondan istiyorum gibi versiyonları da olabiliyor.

--ATAR YAPMAK: Kızmak, abartılı çıkışlar yapmak

--LOL: Sesli güldüm anlamında bir kısaltma

--BİRİSİNE YÜRÜMEK: Birisine asılmak, tavlamaya çalışmak

--DUYAR KASMAK: Belli bir konuda duyarlı davrananları ti’ye almak için kullanılıyor. 

--FENO: Fenomen

--KASMAK: Çaba göstermek, uğraşmak, emek harcamak

--BRO: Yakın arkadaş (erkek)

--SİSTA: Yakın arkadaş (kız)

--MENTİONLAMAK: Bir ileti içerisinde bir ya da daha fazla kullanıcının adını kullanmak

Dediğim gibi bunlar ya da sohbet ederken ya da konuşurlarken duyduğum denk geldiğim bazıları. Hele bir de sosyal medyada dolaşsanız ya da arkadaşlarıyla kısa mesajlarına baksanız kim bilir bu listeye neler eklenecek!  Siz de ara ara zırvanaya ulaşın bence… Çok feno olur, bol panpa yaparsınız…

Bu arada dikkat ettim de

Çevremde o kadar çok boş yapan var ki bazen atar yapmak gerekiyor

**

DİYANET ENGELLERE KARŞI HAKSIZLIK ETMİŞ

Anadolu Engelliler Birliği Derneği Zonguldak Şube Başkanı Fehim Dinç, 2021 kamu personeli seçme kuralarında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın istemiş olduğu imam hatip, müezzin kayyım ve Kur'an kursu öğreticiliği kadrolarında başvurma şartı olarak normal başvuranlardan istenmediği halde engellilerden hafız olma şartı istenmesine tepki gösterdi.

Diyanetin kendine göre haklı sebebi olabilir ama bunu kamuoyuna izah edemezsin

Yani Fehim Dinç bu tepkisinde son derece haklı

Haksız ve adil olmayan bir durum ortaya çıkıyor

Diyanete bunu hiç yakıştıramadım doğrusu

**

GÜNÜN SÖZÜ: Tecrübeli satış elemanı arayan mağazalara eski dostlarımın ismini veriyorum. Gerçekten satış konusunda çok tecrübeliler.