Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi Pehlivanlar Mahallesi’nde bulunan İmam Hatip Ortaokulu’nda meydana gelen asansör kazasında 5 öğretmen yaralanırken Zonguldak Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Birhan Şahin konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bu kazayla ilgili bir açıklama yapan Zonguldak Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Birhan Şahin yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada bulunan Birhan Şahin İmam Hatip Ortaokulu’nda kullanılan asansörün denetim dışı olduğunu söyleyerek kullanım izni olmadığını belirtti.

Ayrıca asansörün halat kopması nedeniyle olmadığını söyleyen Şahin, zemin kata inileceği esnada kuyu dibindeki tamponlara çarpması sonucu yaşandığını söyledi.

Şahin: ‘‘Tarafımızca yapılan ilk incelemede, haberde bahsedilen asansörün tescilsiz olduğu, İlgili İdareye tescil başvurusu yapılmadan kullanıma açıldığı görülmüştür. Yine alınan ilk bilgilere göre adı geçen kaza (asansörün halatının kopması nedeniyle değil), birinci kattan zemin kata inileceği esnada katından kaçan asansörün kuyu dibindeki tamponlara çarpması sonucu meydana gelmiş ve içindekiler sarsıntıdan etkilenmiştir. Bir kez daha vurgulama gereği duyuyoruz ki, asansörlerin nasıl hizmete alınacağı ilgili yasa, yönetmelik ve mevzuatta açıkça belirtilmektedir. Asansör kullanıma sunulmadan önce asansörün tescili (onayı) için A Tipi muayene kuruluşuna yani Oda’ya başvurulur. Yapılacak çeşitli kontrol ve testler sonucunda asansörün kusursuz olduğu tespit edilirse yeşil etiket verilir ve bu etiket asansör kabininin iç kısmına yapıştırılır. Daha sonra yaptırıcı, asansörün dosyası ile birlikte ilgili idareye ( belediye, il özel idare) başvurur ve asansörü tescil ettirir. Tescil işleminden sonra asansör kullanıma açılabilir. Henüz tescillenmemiş asansörün bina sorumlusu ve yetkililerince hizmete alınmaması gerekmektedir. Her birimizin TC kimlik numarası olduğu gibi asansörlerinde kimlik numaraları vardır.  Asansör kabini içerisinde 'ASANSÖR KİMLİK NUMARASI' yazılı gri bir etiket bulunmalıdır. Asansör kabini içerisinde bu şekilde bir etiketin bulunmaması asansörün kayıt altında olmadığı anlamını taşır. Kayıt altında olmayan asansörlerin can ve mal kaybı açısından tehlikeleri olduğu gibi yasal olarak da cezai hükümlülükleri vardır. Vatandaşlarımızdan ricamız bu tür imalatlardan uzak durmaları, kullanmamaları ve çevrelerinde tespit ettikleri yapı tekniğine uygun olmayan denetim dışı yapıları ilgili belediyelere ya da Oda yetkililerine bildirmeleridir.’’ dedi.

(Haber: Seda Fidan)

Editör: Oğulcan Öz