Tuz lezzet verici olmasıyla yemek hazırlamada, yiyeceklerin dayanıklılığını arttırma özelliğiyle de besinleri saklamada sıklıkla kullanılmaktadır. İçerdiği mineraller sayesinde doğru şekilde tüketimi sağlık için önem arz etmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle günde 5 gr (1 silme tatlı kaşığı) tuz tüketimi sağlık için uygun kabul edilmektedir. Maalesef Türkiye için günlük ortalama 16 gr tuzdur. Tuzu önerilen miktardan yaklaşık 3 kat daha fazla tüketmemiz birçok sağlık sorunlarına davetiye vermeye neden olmaktadır. Bu sağlık sorunlarına örnek olarak da hipertansiyon başta olmak üzere kalp damar rahatsızlıklarına, böbrek ve kemik ve tiroit sorunlarına örnek verilebilir.

Fazla miktarda tuz tüketimi sağlık sorunlarına yol açarken tamamen tuzsuz beslenmek de birçok sağlık sorunlarına sebep olabilir. İyot, vücudumuzda önemli bir mineraldir ve en kaliteli kaynağımız iyotlu sofra tuzudur. Tiroit hormonunun salgılanmasına olumsuz etki yaparak guatra, çocuklarda büyüme ve gelişmenin yavaşlamasına neden olabilmektedir.

Tuz tüketimini azaltmak için ;

  • Yemeğin tadına bakmadan tuz ilavesi yapmak, tuz tüketimini arttırmakta çok önemli rol oynuyor. Bu alışkanlığınızdan vazgeçmeye çalışın. Ek olarak yemeğinizi tatlandırmak için baharatlardan yardım alın. Karabiber, kırmızı biber, kimyon, zerdeçal, fesleğen veya kekik hem içerdikleri antiinflamatuar bileşiklerle bağışıklığınızı besleyecek hem de tuza olan ihtiyacınızı azaltacaktır.
  • İşlenmiş ve paketli ürünler içinde yüksek miktarda tuz barındır. Etiket okumak bu durumda önem arz etmektedir. Seçilen ürün mümkün olduğunca tuz içeriğinin az olması istenmektedir. Etiketlerde gördüğümüz sodyum miktarını da 2,5 ile çarparak aldığımız tuz miktarını hesaplayabiliriz.
  • Zeytin çeşitleri, bazı peynirler ve turşu yüksek miktarda tuz kaynağıdır. Bu ürünlerin az tuzlu olanlarını tercih edip bir süre suda beklettiğimizde aldığımız tuz miktarı ciddi ölçüde azalmış olacaktır.
  • Yemeği hazırlarken tuzu pişirmeden önce değil sonra ekleyin. Böylece hem fazladan tuz eklememiş hem de içindeki iyottan daha fazla yararlanmış olursunuz.
  • Ambalajlı ürünlerin etiketinde tuzu farklı isimlerde görebiliriz. Bu isimlere ; Monosodyum Glutamat (MSG), kabartma tozu, disodyum fosfat, sodyum alginat, sodyum nitrat, sodyum nitrit örnek verilebilir. Bu maddelerin tüketimine de dikkat etmek gerekir.
  • Salça,pastırma,sucuk,bulyon çeşitleri, kavrulmuş kuruyemişler, hazır soslar, ekmek ve soda gibi besinler gizli bir şekilde tuz içerebilmektedir. Tüketimine dikkat etmek gerekir.

Dilimizde bulunan tat tomurcukları değişimlere çok kolay adapte olabilmektedir. Tuz tüketimini azaltmaya karar verdiğimizde bu beslenme tarzına hızlıca uyum sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı Günler…