Özellikle yaza girerken kısa sürede kilo vermenizi sağlayacak popüler diyetler ön plana çıkıyor. Bu popüler diyetlerin başında uzun süredir bayrağı elinden bırakmayan glütensiz beslenme yer alıyor. Peki glüten nedir ve gerçekten hayatımızdan çıkarmak gerekli midir ? Glutensiz beslenme size uygun mudur veya zayıflamanıza yardımcı olur mu ? Gelin birlikte glüten meselesini kapatalım 

Öncelikle glüten bazı tahıl kaynaklarının içinde bulunan değerli bir protein türüdür ve tahılın faydalı kısmını oluşturur. Hamurun dokusunun ve elastikiyetinin oluşmasını sağlar. Protein yapılı olduğu için tüketiminde kişiyi rahatsız eden sonuçlar karşımıza çıkabilir. Çölyak hastalığı ve glüten intoleransı glütenin tüketiminin sınırlanmasında karşımıza çıkan başlıca sağlık sorunlarıdır. Çölyak hastalarının bağışıklık sistemi glütene anormal bir tepki vermektedir. Bu anormal tepkiler arasında ; gaz, şişkinlik, ishal ve bazı deri rahatsızlıkları örnek verilebilir. Çölyak hastalığının şu andaki tek çözümü glüten tüketimini sonlandırmaktır. Bu süreçte doktor ve diyetisyenin multidisipliner bir çalışma içinde olması hasta için çok önemlidir. Uygun diyet planlandığında birkaç hafta içinde hasta olumsuz semptomlarını geride bırakmış olur.

Glutensiz Besinler Nelerdir ?
Pirinç, nohut, kinoa, darı, kara buğday, mısır, amaranth gibi gıdalar glüten içermezler. Ayrıca market raflarında yer alan ve üzerinde ‘Gluten İçermez ’ ibaresi bulunan normalde glüten kaynakları olan gıdalar (un, makarna, çikolata, bisküvi, kraker gibi)  glütensiz beslenmede çeşitlilik sağlamak adına tercih edilebilir. Glutensiz beslenmesi gereken bir hasta market raflarında alacağı her ürüne dikkat etmelidir. Meyve ve sebze grubu besinlerimiz kendinden glüten içermezler. Fakat işlem görmüş paketli gıdaların (sakız vediş macunları da glüten içermektedir) tüketimi için üzerinde ibare olması gerekmektedir.

Glutensiz Beslenmenin Zayıflamaya Etkisi

Bu başlık, gluten tüketiminde herhangi bir sıkıntı bulunmayan bireyler için geçerli. Kilo problemi olan birey gluteni hayatından çıkardığında; işlenmiş paketli ürünleri, basit karbonhidrat kaynakları, hamurişleri gibi gıdaları hayatından çıkarmak zorunda kaldığı için kilo verir. Hatta bilinçsizse yapılan glütensiz diyetler kilo alımıyla bile sonuçlanabilir.
Yani sorun ne gluten ne de karbonhidrat… Karbonhidratın doğru kaynaklarını, size uygun porsiyonlarda tüketerek gluteni hayatınızdan çıkarmanıza gerek kalmayacaktır. Ki sağlıklı bir bireysek, normal bağırsak fonksiyonları için gluteni hayatımızdan çıkarmak çok doğru bir tercih olmayacaktır.

Sağlıklı Günler…