Zonguldak halk otobüsleri yönünden gerçekten çok şanssız günler geçirdi.

Birinci ihaleyi kazana firma iflas etti 

İmdada Zonguldak’ın dolmuşçu esnafı yetişti

İkinci ihale oluncaya kadar uzun süre dolmuşçu esnafı bu boşluğu kapattı.

İkinci kez ihale oldu ve kısa bir süre sonra yeniden bir iflas yaşandı

Ve yeni her zamanki gibi Zonguldak’ın imdadına dolmuşçu esnafı yetişti.

Bu kesinlikle unutulmamalıdır.

Şimdi yeniden bir ihale yapılması gündemde

Özetle Zonguldak’ta halk otobüsü taşımacılığı kesinlikle ve kesinlikle dolmuşçu esnafının hakkıdır

Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Bahar yaptığı açıklamada, halk otobüsleri taşımacılığına dolmuşçu esnafı olarak talip oldukların açık açık söyledi.

Zaten Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’da halk otobüsleri taşımacılığını dolmuşçu esnafının yapmasından yana olduğunu her seferinde söylüyor.

Madem ki her iki tarafta bu konuda oldukça istekli

Neden olmasın ki.

**

364 KÖY, 75.545 HANE VE 178.994 KİŞİ VE ZOBM

Bu rakamlar sizce neyi ifade ediyor acaba

Zonguldak’ta köy sayısı, hane sayısı ve yaşayan kişi sayısı bundan çok daha fazladır elbette ancak yukarıdaki yukarıda ki rakamlar ve kodları size kısaca şu sözlerle anlatabilirim

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne (ZOBM) Zonguldak, Bartın ve Karabük ile Kastamonu’nun belli bir kısmı bağlı bulunuyor. Ancak benim bahsetmek istediğim konu tamamiyle Zonguldak özelinde olacak.

Evet,

364 orman köyde bulunan 75 bin 545 hanede ikamet etmekte olan 178 bin 994 kişi Zonguldak’ta Orman Bölge Müdürlüğü sayesinde evine ekmek getirebiliyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) 7-8 bin kişi ile herkesin gözü madenlerde iken Zonguldak Orman bölge Müdürlüğü 179 bin gibi devasa bir nüfus Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü sayesinde kişinin geçimini sağlıyor ama bunu kimse farkında değil.

Bu kadar da değil

50.000 m3/ Yıllık işleme ve 89 Milyon TL/Yıl kapasiteli 4 adet kereste tesisi ile toplamda 25 Adet odun hammaddesi işleyen tesis bulunmakta.

47 Adet Orman Kooperatifi ve 6.046 aktif üyesi bulunuyor.

Orman bakım faaliyetlerinde 1.818 aktif üye çalışıyor

37 adet projenin toplamı 105 milyon.306 bin lira

.Tüm bu rakamlar Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2021 Yılı Ormancılık Faaliyetleri ve 2022 Programlarının Değerlendirilmesi raporunda mevcut.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü; Sürdürülebilir orman yönetimi uygulamalarında, öncü kurum olarak ormanı ve orman kaynaklarını korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü ile topluma çok yönlü faydalar sağlayacak şekilde; 

Ağaçlandırma çalışmaları, orman yangınları ve erozyonla mücadele başta olmak üzere 1.200’ü aşkın personeliyle birlikte ‘daha yeşil bir Türkiye için’ çalışıyor.

Türkiye; Dünya’da orman varlığı azalırken, Ormanlık alan artışında Avrupa da 1. Dünyada 6. Sırada. 

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nün ormanlık alanını 2002 de 565 bin Hektardan 2020 yılında 42 Hektar artışla 607 bin hektara çıkarılmış durumda. Ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla Zonguldak Orman bölge Müdürlüğü’müz görev başında.

Dünya üzerinde yaşanılan salgınlar sebebi ile Doğa turizmine İlgi gün geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple Orman Bölge Müdürlüğü olarak sürdürülebilir Eko-turizm faaliyetleri amaç edinerek, hayata geçirdiğimiz eko-turizm rotaları ve alanları ile hem ülke ekonomisine, hem de Yerel halka sosyal ve ekonomik katkı sağlıyoruz.

Dünya Defne ihracatının % 90’nını gerçekleştiren ülkemizde 2021 yılın 45.200 ton olan üretimin 23.291 tonu bizim bölgemizden gerçekleştirildi.

Ormanlarımızdan defne, haricinde kestane, ıhlamur, kızılcık, gibi türlerin yöre ve Bölge ekonomisine katkı sağlaması için üretimi gerçekleştiriliyor. 

“Doğduğun yerde doy “sözünü ilke edinerek orman köylümüzün refah düzeyini arttırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla ORKÖY destekleri kapsamında; 

Hayvancılık, arıcılık, Mantar yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve seracılık gibi birçok alanda ekonomik maksatlı krediler veriliyor.

Güneş enerjisi ile ısıtma sistemleri, dış cephe mantolama ve katı yakıtlı kalorifer sistemleri gibi alanlarda sosyal maksatlı krediler vermeye devam ediyor.

Aynı zamanda Orman köylüsü kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak ev ekonomilerine destek vermeleri amacı ile şal dokuma, çömlek yapımı, köy tavukçuluğu gibi birçok alanda mikro krediler verildi.

Kısaca; 

Tüm Zonguldak ve Batı Karadeniz artık bunu farkında olmalı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ilimiz için adeta bir velinimettir.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü gibi diğer bakanlıklar gibi cepten yemiyor

Binlerce kişinin geçimini sağlıyor

Üretiyor

Kalkındırıyor

Ekonomiye katkı sağlıyor

Bir kamu iktisadi teşebbüsünden çok daha ötesi

Ki bunlara Bartın ve Karabük rakamları da dahil değil.

Birde onları düşünürsek

**

RUHUN ŞAD OLSUN FERDİ AKILLI

1 yıl önce bugün geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren gazeteci Ferdi Akıllı mezarı başında dualarla anılacak.

Merhum gazeteci Ferdi Akıllı'nın vefatının sene-i devriyesi sebebiyle Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti tarafından anma programı düzenlenecek.

Zonguldak'ta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, gazetecileri katılım çağrısında bulundu.

Bu vesileyle Merhum Ferdi Akıllı’yı rahmet, kederli ailesine, yakınlarına ve biz meslektaşlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz.

Ruhu şad olsun

Mekanı cennet olsun

Seni hiçbir zaman unutmayacağız

**

VE KORKULAN OLDU..

Rusya Ukrayna krizini tüm dünya olduğu gibi Türkiye'de de yakından takip ediyor. Kriz geçtiğimiz akşam Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamaları sonrası zirveye ulaştı. Öte yandan Rus tanklarının Ukrayna topraklarına girdiği haberi ve Rusya'da iki Ukrayna askerinin öldürüldüğü bilgisinin verilmesi sonrası korkulan oldu ve "Ukrayna- Rusya savaşı başladı. Bu savaş Karadeniz’de kıyıdaş olduğumuz Türkiye’yi, hele hele haritaya bakıldığında Zonguldak’ın tam da karşı kıyısında başlayan bu savaş hepimizi çok yakından ilgilendiriyor elbet.

ABD tarafından çıkarılan sürekli bir gerginlik var ve dua edelimde büyümeden bu gerginlik bitsin

**

GÜNÜN SÖZÜ: ''Birisinin eksikliğini duyuyorum, ötekinin fazlalığını. Eksik olan gelip boşluğunu doldurmuyor, fazla olan gidip yerini boşaltmıyor. İkisinin arasında kötü, sevimsiz bir yerdeyim''. -Attilâ İlhan