Bize çocukluğumuzdan beri hata yapmaktan korkmayı öğrettiler. Hata yaparsak suçlanırız, eziliriz, küçümseniriz diye korkuttular. Oysa yürümeyi bile düşe kalka öğrenmiştik. 

Doğruyu öğrenmenin en iyi yolu yanlış yapmaktır. Küçük bir çocuğa “Yavrucum sobaya yaklaşma, uzak dur, yanarsın” dediğinizde çocuk inadına sobanın etrafında oynar. Ta ki kazara eli sobaya değip yanıp acı çekene kadar. Eli yanan çocuk bir daha sobaya yaklaşmaz. Siz “Git yavrucum sobanın yanında oyna” deseniz de gitmez. Çünkü bilir ki soba yakar, acıtır. Hatasını anlamıştır.

Korumacı aileler bebeklerinin hata yapmalarına izin vermezler. Çocukluğundan beri hata yapmaktan kaçınması gerektiği bilinç altına işlenen çocuk ileride risk almaktan çekinir, konfor alanını yani güvenli bölgeyi terk edemez ve asıl potansiyelini ortaya çıkaramaz.  

Bir şeyleri iyi yapmak için çok fazla hata yapmak gerekir. Gelişmek için hata yapmaya kesinlikle ihtiyacımız var. Bunun istisnası yok. Hayatta bir şeyi mükemmel yapan insanlar o şey hakkında en çok hata yapanlardır. Ustalık, hatalar yaparak ulaşabilecek bir mertebedir. Yalnızca hiçbir şey yapmayan insan hata yapmaz. Bu yazıyı yazmazsam, doğal olarak imla hatası da yapmamış olurum, değil mi?

Hata yapmak insanı geliştirir diye hatanın dibine de vurmamak gerekir. Her hata bir bedel ödemektir. O yüzden başkalarının hatalarından da ders almak gerekir. İsmini hatırlamadığım ihtiyarın biri demiştir ki “İnsan bütün hataları kendisi yapacak kadar uzun yaşayamıyor.”

Tabi hayatta yapılmaması gereken hatalar da vardır; telafisi olmayan, geri dönüşü olmayan. İhanet etmemek gerekir mesela, size güvenen insanların güvenini boşa çıkarmamak gerekir. Geç kalmışlık hissine kapılmamak gerekir mesela, hiçbir zaman hiçbir şey için çok geç veya erken değildir. Platonik yaşamamak gerekir mesela, varlığınızdan haberi olmayan insanlar için vakit kaybetmemek gerekir. Bir şeye taraf olup hayatının yüzde yüzünü o davaya adamamak gerekir mesela, belki de o dava kocaman bir hiçtir. Öfkeliyken karar vermemek gerekir mesela, bazen acele hareket etmemek gerekir. Her zaman reste rest çekmemek gerekir mesela, zamanı geldiğinde hıyara “Hıyar” demesini bilmek gerekir.

Hayat hep doğru yapmaktan ibaret değildir. Hata yapma korkusu hata yaptırır. Hatalar, dolu bir hayat için ödediğimiz bedellerdir ve hatalarla dolu bir hayat, bomboş geçirilmiş bir hayattan çok daha faydalı ve onurludur. 

Bebeklerinizi koruyun tabii ama hata yapmalarına da izin verin gari. Unutmayınız ki; bazı hataları erken yapmanın, hayata çok büyük yararı olacaktır.

Konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki e-mail adresine veya instagram hesabına yazabilirsiniz. Diğer görüş ve önerileriniz için de yazabilirsiniz.

e-mail: [email protected]

İnstagram: b.bulut09