Ekonomik ve sosyal sorunlar nedeniyle Zonguldak’ta da intihar vakalarının çoğaldı.
Gün geçmiyor ki ilimizde bir intihar vakası ya da girişimi haberi olmasın.
Gençlerimiz başta olmak üzere insanlarımız çeşitli sebeplerden ümitsizliğe kapılarak kendi yaşamlarına son veriyorlar. Bu ve benzeri olaylar ne yazık ki kentimizde sıklıkla yaşanmaya başladı. Oran açısından intihar vakalarının çok yaşandığı kentler içerisindeyiz. Bu durum maalesef kabul edilebilir bir durum değildir. 
Peş peşe gelen intihar haberlerinin ülkeyi derinden sarsıyor. Bu toplumun içinde bulunduğu sosyo-ekonomik sorunların boyutunu ve bu sorunların ortaya çıkardığı ruhsal ve psikolojik yıkımın etkisini de ortaya koyuyor.

Elbette ki sebep ne olursa olsun, hiçbir acı, hiçbir sorun intihara gerekçe olamaz, bir insanın kendi canına kıyması asla kabul edebileceğimiz bir durum değil ancak Artan intihar vakaları ile ilgili değerlendirme yaparken amacımız, ortaya çıkan bu acı tablonun sebeplerini doğru tahlil etmek ve tıplumumuzun tek bir ferdinin dahi intihar etmesine, hayatını sonlandırmasına gönlümüzün razı olmadığını ifade etmektir. 
TÜİK’in yayınladığı rapora göre 2017, 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan intihar vakaları sayısal olarak da oransal olarak da artmaktadır.  2009-2019 yılları arasında, 10 yılda kayıtlara geçen intihar sayısı maalesef 35 bine yaklaşmıştır. Yine TÜİK verilerine göre bu intiharlar arasında “ekonomik sebepli” olanlar 1. Sırada yer almaktadır. Kayıtlara “Aile Geçimsizliği”, “Geçim Zorluğu”, “Ticari Başarısızlık” olarak geçen sebeplerin tamamı ekonomik sıkıntıların intihar vakalarındaki etkisini göstermektedir.

Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte ülkemizde artan enflasyon ve hayat pahalılığı korkarım bu intihar vaka sayılarında daha da arttıracağı kuvvetle muhtemeldir.

Bu konuda sorumluluk hisseden her kurumun elini taşın altına sokması gerekiyor.

ZONGULDAK’IN EN BÜYÜK SEVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN BİRİSİ OLAN KENT KONSEYİ TARAFINDAN İNTİHARLA MÜCADELE SEMİNERİ DÜZENLENDİ. 

Son günlerde özellikle artan intihar vakalarına dikkat çekmek amacıyla Zonguldak Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu tarafından düzenlenen seminerde Uzman Psikolog Fatma Erkul tarafından İntiharlarla Mücadele konusunda katılımcılara önemli bilgiler verildi.

Öncelikle Zonguldak Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Aslıhan Yıldız ve ekibini kutluyorum.
Kent konseyi düzenlediği bu etkinlikle birlikte adeta nokta aşışı yapmıştır.
Kent Konseyi’nin bu çalışmasını örnek alınmasını ve ZBEÜ diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca da bu tür panel, seminer, bilgilendirme yapılması gerektiği konusunda eminim herkes benimle aynı görüşü paylaşıyordur.


**

ALMANYA-ESEN ve ZONGULDAK İŞBİRLİĞİ

Essen, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı, bu eyaletin dördüncü, ülkenin dokuzuncu büyük şehri. Essenve Zonguldak arasında daha öncede bir çok kez karşılıklı olarak heyet ziyaretleri olmuştu. Çünkü Essen; eskiden Almanya'nın en önemli demir ve kömür merkezi konumunda.
Ve son olarak Almanya Essen Belediye Başkanı Thomas Kufen ve beraberindeki heyet ile Vali Mustafa Tutulmaz’ı ziyaret etti. Ve Kufen’i TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, ZTSO Başkanı Metin Demir, ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun ‘nda aralarında bulunduğu kalabalık bir heyet karşıladık. Basına kapalı olarak gerçekleşen bu ziyarete Esen-Zonguldak arasında maden makineleri, madencilik ve işbirliği konularında karşılıklı görüşmeler gerçekleştirildi.
İnşallah bu görüşmelerle birlikte Zonguldak’a istihdam ve mali kaynak getirecek sonuçlar oluşması bekleniyor. Hadi bakalım hayırlısı

**

TAZİYE: 

Zonguldaklı gazeteci ve radyocu Cengiz Çağlayan’ın kardeşi Sadullah Yıldız Çağlayan hayatını kaybetti.
Cengiz Çağlayan kardeşi Sadullah Yıldız bir süredir hastanede tedavi altındaydı 
Cengiz Çağlayan’ın vefat haberini sosyal medya hesabı üzerinden paylaşarak üzüntüsüne de dile getirdi.
Merhum Sadullah Yıldız Çağlayan’a Allah’tan rahmet ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum

**

GÜNÜN SÖZÜ: “Hayatta daima gerçekleri savun! Takdir eden olmasa bile, vicdanına hesap vermekten kurtulursun.” (Che Guevara)