Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan meclis toplantısında çok önemli bir cümle sarf etti.
En son yaşanan İzmir depreminden herkesin ders alması gerektiğini belirten Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, olası depremlerde yapıların yıkılmaması ve enkaz altında kalarak hayatını kaybeden insanların olmaması adına dayanıksız binaları yıkacaklarını söyledi.
CHP Meclis Üyesi Turgut Aydın’ın Selim Alan’a “Zonguldak depreme hazır mı? sorusuna Selim Alan’ın verdiği, “Hazır olması için her şey yapılacak,” cümlesi Zonguldak’ta artık dayanıksız binaların yıkılacağı ve kentsel dönüşümün başlayacağını anlamına gelir ki
Bu Zonguldak’ın hayrına bir şeydir.
Allah korusun yarın bir gün deprem olduğunda ki olmayacağını hiç kimse garanti edemez acı yaşamaktansa, gözyaşı dökmektense, şimdiden dayanıksız binaların yıkılması doğru olandır.
Kent merkezinde belli başlı eski yapılar var.
Örneğin Japonya
Yılda bir çok kez sallanıyor
7 şiddetinde, 8 şiddetinde ama hiçbir şey olmuyor
Neden
Çünkü yapılar sağlam
Depreme dayanıklı olarak binalar yapılıyor


YA 2012 ÖNCESİ..
Malum; konumuz deprem. Ve deprem denilince akla ilk gelen şey ise binaların dayanıklı mı dayanıksız mı olduğudur. Çok iyi hatırlıyorum: 7 Nisan 2012 tarihinde Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi girişinde bulunan 970 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü’nün yaklaşık 100 metrelik bölümü dün çökmüş ve onlarca insan hayatını kaybetmişti. Köprünü çökmesinin en büyük sebebi ise Köprünü ilerisinde bulunan kum ocaklarının Filyos çayı tabanını boşaltması olduğu ifade edilmişti. Ve o kum ocağı da faciadan sonra zaten kapatıldı. Tesadüf müdür nedir bilmiyorum ama Türkiye’de inşaatlarda deniz kumu kullanımı da 7 Nisan’daki Çaycuma’daki köprü faciasının ardından 11 Mayıs 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca inşaatlarda deniz kumu kullanılması yasaklandı. O dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 11 Mayıs 2012’de "Bundan sonra denetimi de çok daha sıkı hale getireceğiz. Artık kimse deniz kumundan ev yapmayacak. Betondan deniz kabuğu çıkmayacak" sözlerin sarf etmişti. Ve alınan o kararla birlikte inşaat denetimlerinde önemli bir adım atıldı. Binaların inşası esnasında olabilecek tüm usulsüzlüklerin önüne geçecek sistemi hayata geçirildi. Denetimler sıklaştırılırken, inşa esnasında malzemeden çalma veya maliyeti ucuzlatmak için farklı malzeme kullanımı da tarih oldu. Ancak 2012 öncesine kadar Zonguldak’taki inşaatların büyük bir bölümü deniz Filyos çayı kumundan kumundan yapılırdı diye biliyorum. Zonguldak’taki inşaatlarda kullanılan o kumlarda Filyos çayı üzerindeki kum ocaklarından sağlanırdı diye hatırlıyorum. Sizce ben şimdi tedirgin olmakta haksız mıyım acaba. 


BU KAMPANYAYA DESTEK OLMAK İNSANLIK GÖREVİDİR
İzmir Depremi Yardım Kampanyası’na destek olmak bir insanlık görevidir
İzmir depremi hepimizi yasa boğdu, 
Öncelikle depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.
Yaşanan bu deprem sonrasında tüm Türkiye ve Zonguldak hepimiz seferber olduk.
Zonguldak’ta Valiliği, Türk Kızılay’na destek için bir yardım kampanyası başlattı.
Öncelikle hepimiz bu kampanyayı desteklemeliyiz.
Herkesi bu yardım kampanyasına destek olmaya çağırıyorum.
Kış mevsimindeyiz ve havalar soğuk
Çadırda kalanlar var.
3 öğün çadırda kalanlara sıcak yemek dağıtılıyor. Ayrıca battaniye dağıtılıyor.
Türk Kızılayı’na destek için Zonguldak Valiliği’nce düzenlenen bu yardım kampanyasına destek olmak bence insanlık görevidir.
Çünkü depremin nerede ve ne zaman olacağı hiç beli olmaz.
Allah korusun ama Zonguldak’ta da olabilir, başka bölgelerde de
Aynı deprem başka yerde olsa İzmir’de yaşayan vatandaşlarımızda aynı şekilde yardım ederdi. Bunu düşünerek hepimiz yardım etmeliyiz.