Merdan Yanardağ Kimdir?

Tele1'deki söylemleri nedeniyle 27 Haziran 2023 tarihinde tutuklanan Merdan Yanardağ ne söyledi? Merdan Yanardağ neden tutuklandı Merdan Yanardağ kimdir? Merdan Yanardağ hangi kanalın sahibi? Merdan Yanardağ ne dedi? İşte detaylar...

1959 Sivas Divriği doğumlu olsa da kimlikte 24 Şubat 1961 kayıtlıdır. İlk, orta, lise ve üniversite öğretimini İstanbul’da tamamlayan Yanardağ, Marmara Üniversitesi İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (İİTİA) Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde sosyoloji doktorasını tamamlayan Yanardağ, Gençlik örgütlerinde yöneticilik yaptı, dönemin gençlik liderleri arasında yer aldı. Üniversite son sınıf öğrencisiyken 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra tutuklandı.

Gazeteciliğe 1985 yılında Günaydın gazetesinde muhabir olarak başladı, sonrasında ise Sabah, Hürriyet, Güneş, gazetelerinde; muhabir, editör, haber müdürü, yazı işleri müdürü ve genel yayın koordinatörü olarak çalıştı. Gündem ve Aydınlık gazetelerini kurdu ve sonrasında ise yine kurucusu olduğu Söz dergisinde genel yayın yönetmenliği yaptı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Genel Sekreterliği görevini 1989-1992 yılları arasında üstlenen Yanardağ, BSP ve ÖDP gibi sol parti kurucularının arasında yer aldı ve bu partilerde Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği yaparak siyasi arenada aktif bir rol oynadı. 2001 yılında ÖDP'den ayrıldıktan sonra, 2014 yılında Birleşik Haziran Hareketi'nin çağırıcıları arasında yer alarak Türkiye Yürütme Kurulu Üyeliği görevine getirildi.

Medya sektörüne 1994 yılında HBB televizyonu ile adım atan Yanardağ, ardından Kanal-e (CNBC-e), Kanal 6, atv gibi önemli televizyonlarda çeşitli görevlerde bulundu. Kanaltürk televizyonunun kurucularından biri olarak Yayın Kurulu Üyeliği (2004-2009) yaptı ve "5. Boyut" adlı haftalık haber-analiz programını sunarak bilinirlik kazandı.

Gazetecilik kariyerine 2011 yılında Yurt gazetesini kurarak devam eden Yanardağ, 3 yıl boyunca bu gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği, yazarlığı ve Başyazarlığı görevlerini üstlendi. Ayrıca, ABC Gazetesi'ni kurarak Genel Yayın Yönetmeni oldu ve Tele1 TV'nin Kurucu Genel Yayın Yönetmenliği'ni sürdürdü.

Yanardağ ayrıca konferanslar, paneller ve çeşitli etkinliklerde konuşmacı olarak yer aldı ve 2017 yılı itibarıyla "18 Dakika" adlı televizyon programında gündeme dair gelişmeleri Emre Kongar ile birlikte yorumlamaktadır.

Ergenekon Davası kapsamında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Merdan Yanardağ, "Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak ve Hükûmeti yıkmaya teşebbüs" suçlamalarıyla tutuklandı. Ancak, 10 Mart 2014 tarihinde Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edildi. Yanardağ, 20 Haziran 2023 tarihinde Tele1 televizyon yayınında, yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt PKK'nın kurucusu Abdullah Öcalan hakkında "siyasi rehine" ifadesini kullanarak serbest bırakılmasını savunduğu iddialarıyla 27 Haziran 2023 tarihinde tutuklandı ve Silivri Cezaevi'ne gönderildi. Bu durum, RTÜK tarafından başlatılan bir soruşturmaya yol açtı. Merdan Yanardağ, suçlamaları reddederek Tele1 televizyonuna yönelik bir operasyon düzenlendiğini ve 20 Haziran'daki yayın sırasında söylediklerinin montajlanarak bir video hazırlandığını iddia etti. Yanardağ'ın avukatı Bilgütay Hakkı Durna, soruşturma dosyasında program kaydının tamamının olmadığını ve kararda delil olarak sosyal medyada dolaşan montaj videonun dikkate alındığını belirtti.

Editör: Mert Toruk