Kışın kendini yoğun bir şekilde hissettirmesiyle beraber mevcut hayat düzenimiz değişime uğruyor. Havanın erken kararmasıyla evde ve uykuda geçirdiğimiz zaman artıyor böylece fiziksel aktivitemiz azalıyor. Havanın soğuk oluşuyla da suya yönelimimiz azalış gösteriyor. Bunlar gibi olumsuz değişimlere ayak uydurması ve kış mevsimini alınan kilolarla kapatmamamız için vücudumuza yardım etmemiz gerekiyor.

Dikkat etmemiz gereken bazı noktalar ;

Renkli Beslenin
Kişisel ihtiyaca göre değişmekle beraber günde 4-5 porsiyon meyve-sebze grubu tüketimi önerilmektedir. Tüketilecek meyve-sebzeyi seçerken mevsimine ait olmasına ve çeşitlilik sağlamaya özen göstermeliyiz.İçinde bulunduğumuz mevsime göre masanıza meyvelerden portakal, mandalina, elma, ayvaya ; sebzelerden ıspanak, karnabahar, kereviz, pırasaya rahatlıkla yer verebilirsiniz.

Öğün Atlamayın
Diyet sürecinde öğün atlamak ve öğün atlamanın sonucuyla çok düşük kaloriyle beslenmek yapılan en büyük yanlışlardan biri. Yaşanılan uzun süreli açlığı bastırmak için çok kalorili besinlere yöneldiğimizde yanlışı ikiye katlamış oluyoruz. Ertesi gün tekrar bir kararla başlıyoruz ve sonuç yine aynı oluyor. Bu kısır döngü de size ekstra kiloyla geri dönüyor. Bu sebeple sağlıklı beslenme sürecinde çok uzun süreli açlıkların olmaması gerekiyor.

D Vitamini Eksikliğine Dikkat Edin
D vitamini besinlerle tam olarak karşılayamayacağımız, deride Güneş’le sentezlenen bir vitamin olmasıyla kış aylarında eksikliğiyle karşılaşma riskimiz çok yüksek. Tespiti ve tedavisi de vücudumuzun düzenli çalışması için bir o kadar önemli. Eksikliğinde uzman kontrolünde takviye kullanmak ve D vitamininden zengin besinleri (yağlı balık, yumurta, süt grubu) tüketmek gerekmekte.

Su Tüketimine Özen Gösterin
Soğuk havalarda suya yönelimimiz maalesef azalıyor. Bu durum vücudumuzdaki birçok reaksiyon başta olmakla birlikte kilo verme sürecini de olumsuz etkiliyor. Saat başı bir bardak su içmeye karar vererek, tarçın veya limon kabuğuyla aromalandırarak su içiminizi arttırabilirsiniz. Su içmek için susamayı beklememelisiniz.

Fiziksel Aktivitenizi Arttırın
Hareketimizin azalması kalori açığı sağlamamıza engel olmaktadır. Hareket etmesinde engel olmayan bir bireyin günde en az 7.500 adım atmış olması gerekmektedir. Günaşırı yürüyüşler yaparak, kısa mesafelerde araba yerine yürümeyi tercih ederek, toplu taşıma kullanılıyorsa birkaç durak erken inerek, asansör yerine merdivenleri kullanarak günlük adım sayımızı doldurmaya çalışabiliriz.
                                                                                                                                           

SAĞLIKLI GÜNLER…

SELİN İLE BESLENME
DİYETİSYEN SELİN OĞUZ
[email protected]