Tarihi eser ne iş yaptığını merak edenler, ne anlama geldiğini öğrenmek isteyen insanlar Tarihi eser ne demek? Tarihi eser ne iş yapar? Tarihi eser nasıl olunur? TDK sözlük anlamına göre Tarihi eser nedir? sorularının cevabını bulabilmek amacıyla sizler için derledik.

Tarihi Eser Nedir? TDK Sözlük Anlamına Tarihi Eser Ne Demek?

Tarihi eser kelimesi bazı yerlerde karşımıza çıkması olası olan kelimelerden biridir.

Günümüzde çok az insan Tarihi eser kelimesinin anlamını bilmektedir. Dolayısıyla anlamı bu kelimeyi ilk defa duyan herkes tarafından merak edilmektedir.

İnsanlar farklı kaynaklardan bu kelimenin anlamını araştırmaktadır.

Tarihi eser nedir?

Tarihi eserlerin birçoğu arkeolojik kazılar sonrası bulunur. Bunun dışında cami, kilise, saray gibi tarihi yapılar da tarihi eser olarak tanımlanır.

 

Tarih öncesi çağlardan ya da yakın geçmişten günümüze kadar ulaşmış tüm eserlere tarihi eser denir. Bu eserlerin en önemli özelliği kadim uygarlıklara dair kesin bilgiler vermesidir. Örneğin Antik Yunan ya da Roma döneminde yapılmış bir heykel, o dönemin sanatı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Sanat dışında, hukuk, mimari, edebiyat ve kültür gibi birbirinden farklı alanlarda da tarihi eserlerin önemi büyüktür.

 

Örnekler ile tarihi eserlerin özellikleri nelerdir?

1- Tarihi eserler geçmişte yaşayan toplumların inançları, ibadetleri ve din kuralları hakkında bilgilenmemizi sağlar.

Örneğin: Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin yıllık tarihi bir tapınaktır. Bu zamana kadar bulunmuş en eski tapınak olan Göbeklitepe, Neolitik döneme aittir. O dönemde yerleşik hayata geçmiş olan insanların ibadetleri ve inanç sistemleri hakkında detaylı bilgiler sunan bu yapı, dünyadaki en önemli tarihi eserlerden biri olarak kabule ediliyor.

2- Tarihi eserler, geçmişteki toplumların kıyafetleri ve aksesuarları hakkında kapsamlı bilgiler sunar.

Örneğin: Topkapı Müzesinde sergilenen Hz. Muhammed'in zırhı. Sultan Süleyman'a ve II. Selim'a ait kaftanlar.

3- Sanatsal değeri olmayan her çeşit kalıntı da tarihi eser olarak kabul edilir.

 

TDK’ya Göre Tarihi eser;

1. isim Tarihsel bir konuyu işleyen eser.

2. isim Uzun zaman önce meydana getirilmiş ve tarihî değeri olan eser.

Editör: Mert Toruk