Yarbay (Deniz Kuvvetleri) Nedir? TDK Sözlük Anlamına Göre Yarbay (Deniz Kuvvetleri) Ne Demek?

Yarbay (Deniz Kuvvetleri) kelimesi bazı yerlerde karşımıza çıkması olası olan kelimelerden biridir.

Günümüzde çok az insan Yarbay (Deniz Kuvvetleri) kelimesinin anlamını bilmektedir. Dolayısıyla anlamı bu kelimeyi ilk defa duyan herkes tarafından merak edilmektedir.

İnsanlar farklı kaynaklardan bu kelimenin anlamını araştırmaktadır.

Yarbay (Deniz Kuvvetleri) Ne Demek?

Yarbay; Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde tabur komutanı ve alay komutan yardımcısı olarak görev yapan subayların rütbesidir. Rütbe olarak binbaşı ve albay arasında yer almaktadır.

Yarbay; general rütbesinden sonra, albay rütbesiyle birlikte en yüksek rütbedeki asker olarak kabul edilir. Yarbay rütbesiyle görevini yapan asker, albay rütbesine erişmek için 3 yıl bu rütbede görev yapmak durumundadır. Görev süresinin 3 yıl gibi kısa olmasının nedeni, albay rütbesine hazırlıktır. Yarbay rütbesi orduda iki yıldız ve bir çelenk ile temsil edilir. Yarbay rütbesinin NATO kodu OF-4'tür.

Yarbay Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Yarbayların, bağlı bulundukları kuvvet komutanlığı içinde çeşitli görevleri bulunmaktadır. Yarbaylar 3 yıllık görevleri süresince şu görevleri yerine getirir:

  • Tabur komutanı olarak görev yapmak,
  • Hava Kuvvetleri Komutanlığında filo komutanı olarak görev yapmak,
  • Deniz Kuvvetleri Komutanlığında gemi komutanı olmak,
  • Alay komutan yardımcısı olarak görev yapmak.

Yarbay Olmak İçin Gerekenler

Üniversitede ve askeri teşkilat içinde gerekli üst düzey eğitimi aldığınızda yarbay olabilirsiniz. Bir yarbayın binbaşı rütbesi ile 6 yıl görev yapmış olması lazımdır. 6 yılın sonunda, gerekli şartları taşıyorsanız yarbay olabilirsiniz.

TDK’ya Göre Yarbay;

Yarbay isim;

askerlik Orduda rütbesi binbaşı ile albay arasında olan subay.

Editör: Mert Toruk