Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında normalleşme planın açıkladı. Canlı yayında dünyanın tamamıyla birlikte Türkiye'yi de etkileyen Kovid-19 salgınında önemli bir dönüm noktasına gelindiğini dile getirdi ve Türkiye'nin en baştan itibaren salgınla mücadelesini 4 ana hedef etrafında yürüttüğüne değinerek bunları fiziki mesafenin temini, sağlık sisteminin ayakta kalması, temel ihtiyaç maddeleriyle ilgili üretim ve tedarik zincirlerinin aksamaması ve kamu düzeninin aksamaması olarak yorumladı. 
Türkiye olarak hastalığın tespiti ve tedavisi konusunda kendi özgün modellerimizi geliştirip uygulamaya geçirerek bu sayede hem ölüm oranını çok aşağıda tuttuk hem de hastalığın yayılma hızının önü başarılı bir şekilde kesildi. Avrupa ve ABD Kovit 19 ile olan mücadelesinde sınıfta kalırken Türkiye, ise mücadelesiyle tüm dünyaya örnek oldu. Bu başarılı mücadele sonucunda normalleşme planı adım adım uygulanmaya başlıyor.
Plana göre; 65 yaş üstü gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde ve dört saat süreyle yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getirildi. İlk uygulama 10 Mayıs Pazar günü saat 11,00 - 15,00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. 20 yaş altı için de bu esnemeyi iki grup halinde  0-14 yaş gurubu ile 14-20 yaş grubu olarak uygulanacak. Berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs'ta faaliyete geçiyor.Alışveriş merkezleri 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlıyor. 
Evet normalleşme süreci başlıyor.
Normalleşme süreci başlıyor ancak bu salgın öncesinde yaşadığımız hayat gibi olmayacak
Yani normal bir normal yaşam olmayacak
Yine maske takmaya devam edeceğiz
Sosyal mesafeye dikkat etmeye devam edeceğiz.
dediğim gibi 
eski tip normal yaşamı unutmamız,
Yeni tip normal yaşama alışmamız 
gerekiyor
hem de uzun bir süre


**


KUAFÖRLER, BERBER VE GÜZELLİK MERKEZLERİ  DEZENFEKTE EDİLMELİ
Normalleşme planı kapsamında 11 Mayıs'tan itibaren Türkiye genelinde Zonguldak'ta ki berber, kuaför ve güzellik merkezledi açılmaya başlanacak.
Buradan Zonguldak Berberler odası Başkanı Mehmet Bayar'a çağrıda bulunuyorum.
11 Mayıs'tan önce Zonguldak Belediyesi ile temasa geçilerek talep edilmesi halinde berber, kuaför ve güzellik merkezlerini dezenfekte edilebilir.
Uzun süredir kapalı olan işyerlerinin dezenfekte edilmesi çokta iyi olur.

Ereğli Belediyesi talep edildiği taktirde ilçede ki tüm berber, kuaför ve güzellik merkezlerini dezenfekte edeceğini açıkladı.
Zonguldak Belediyesi de yapabilir.

 

**


BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMISI ŞART
Bayramda büyük bir ihtimalle kısıtlama olması kuvvetle muhtemel
Çünkü büyüklerimizin bayramlaşmada ellerini öperken onlara sarılırken sosyal mesafe hak getireceği ve korona salgının yeniden yaygınlaşması (Allah korusun)  tehlikesine karşın sokağa çıkma kısıtlaması yapılması kesinlikle şart.
Düşünebiliyor musunuz milyonlarca insanın bir anda bayramlaştığını ve yeni tip Korona virüs (Kovit 19) salgının de en başa döndüğümüzü..
Düşünmek bile istemiyoruz

Yani sabretmeye devam etmeliyiz
buna mecburuz