Türkiye 14.05.2023 tarihinde sandık başında toplandı. Vatandaşların %49.5'i Recep Tayyip Erdoğan, %44.9 Kemal Kılıçdaroğlu'nu %5.2'si de Sinan Oğan'ı tercih etti.

Yeşil Sol Parti İstanbul'da 8 Milletvekili çıkarmayı başardı.

Milletvekili olmaya hak kazanan Özgül Saki'in biyografisi vatandaşlar tarafından merak edildi.

Peki Özgül Saki kimdir? Özgül Saki nereli? Özgül Saki kaç yaşında? Özgül Saki mesleği ne? Özgül Saki milletvekili oldu mu? İşte merak edilenler...

1967'de Çaycuma, Zonguldak'ta doğdu. 1985-90 yılları arasında ODTÜ'de fizik okurken öğrenci hareketi içinde yer aldı. Mezun olduktan sonra kamu emekçisi bir öğretmen olarak Eğit-Sen ve Eğitim-Sen'de sınıf mücadelesinin parçası oldu. 90'ların başından itibaren Kurtuluş geleneğiyle ve geleneğin dahil olduğu yasal birlik partileriyle örgütlü sosyalizm mücadelesi içinde bulundu. 2017’de Latin Amerika’ya giderek Zapatistalarla yaşadı, mücadelelerine ve yaşam deneyimlerine tanıklık etti. Yaklaşık 1,5 yıl Chiapas, Kolombiya ve Brezilya’daki otonom bölgelerde yaşadı. Siyasal mücadele içinde edindiği feminist kimliği ile 2010 yılından itibaren Sosyalist Feminist Kolektif'te yer aldı. Bu yıllarda felsefe bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Feministlerin uzun zaman önce yürütmeye başladığı erkek şiddetine karşı dava takiplerinde yer aldı. Yasemin Çakal, Hülya Halaçkay gibi hayatına sahip çıkan kadınların, Jesca Nankabirwa, Violet ve Beatrice Nantaba kız kardeşler gibi katledilen göçmen kadınların davalarında, Fatma Altınmakas gibi üstü örtülen kadın cinayetlerinde erkek şiddetine ve erkek yargıya karşı yürütülen feminist mücadelenin bir parçası oldu. Irkçılığa karşı kurulan platformlara ve göçmen kadınlarla dayanışma için kurulan örgütlenmelere dahil oldu. Uzun yıllardır bağımsız feminist olarak 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü örgütlenmelerinde yer almaya ve LGBTİ+ hareketiyle dayanışma eylemlerine katılmaya devam ediyor. 2023 Genel Seçimleri'nde Yeşil Sol Parti İstanbul İkinci Bölge Milletvekili Adayı olarak toplumsal mücadelesini sürdürüyor.

Editör: Zehra Küçük