Cumhuriyetimizin en önemli kentlerinden biri olan Zonguldak, uzun zamandır, her açıdan kan kaybediyor. 

Ekonomik olarak geleceğini madenlere bağlamış yapının her geçen gün biraz daha zayıfladığı aşikar. 

Siyaseten uzun yıllar sürekli bakan çıkarmış ilimizden güçlü bir sesimiz çıkmıyor artık. Akademi, medya, sanayi, sivil toplum ve benzeri neresinden baksak, gücümüz zayıf ve gelecek de vaat etmiyor. 

Ankara’da elimizden tutacak bürokraside yer edinmiş hemşeri sayımız da diğer illere bakıldığında son derece az. Bu konuda göze çarpan bir gelişme yok. Olanların birbirinden haberi yok. Bu şartlarda Ankara’da eskiden beri var olan Zonguldaklılar Derneğimizin yıllardır elle tutulur bir faaliyetinin olmadığı da herkes tarafından biliniyor. Bu gerçeklerden hareketle Başkent Zonguldaklılar Derneği bir heyecanla ve memleket sevdasıyla kuruldu. Kuruluşundan bir buçuk ay sonra, Ankara’da madencinin yuvası olan TKİ’nin tesislerinde, Uzun Mehmet’in kömürü bulduğu günün yıldönümünde, gelenlerin hepsinin hayranlıkla söylediği üzere, 300’ü aşkın hemşerimizin katılımıyla dev bir buluşma gerçekleştirdi. İnsanlarımızın bu birliğe susamışlığını, heyecanlarını, mutluluklarını, orada yakından gördük. Bir heyecanı, ufku, aşkı vardı Başkent Zonguldaklılar Derneği’nin: 

Klasik dernekçiliğin de ötesinde, proje bazlı olarak Zonguldak’a neler yapılabileceği üzerinde çalışarak bunu Ankara’da konunun asıl muhatapları olan kimler varsa onlardan istemek ve takibini de yapma hedefi felsefe haline geldi.

BİR İLİN NESİ VAR YEDİ İLİN SESİ VAR

Bir dernek düşünün: Kuruluşundan 4 ay sonra bütün Karadeniz İllerinin Ankara İl Derneklerini toplayıp onlara Zonguldak’ın, Batı Karadeniz’in ve nihayetinde Karadeniz’in tamamının ortak geleceğimiz için birlikte hareket etmesinin gereğini anlatma çabasına giriyor. 

Her ilden temsilen 3 kişi olmak üzere Artvin’den Zonguldak’a kadar Ankara’daki Karadeniz il derneklerimizin - federasyonlarımızın temsilcilerinden oluşan 60 kişiden fazla bir seçkin davetli gurubunu ağırlıyor. İnandırıcılığı, vizyonu, sürükleyiciliği olmasa, bunun mümkün olmadığını herkes bilir. 

Gelenlerin tamamında olumlu havayı görüyor. Ancak, ilk etapta ihtiyatla, adım adım gitmek için Sinop, Kastamonu, Çankırı, Bartın, Karabük, Bolu ve Zonguldak’ın katıldığı Batı Karadeniz Birliği üzerinde mutabık kalınıyor. Bugün hala arayıp bizi dışarıda tutmayın diyen iller var. Ankara Uluslararası Batı Karadeniz Birliği Platformunun zemini, o aralar Başkent Zonguldaklılar Derneği’nin vizyonuyla, onun öncülüğünde, diğer illerimizin samimi, gayretli katkıları ve birbirine olan bağlılıklarıyla oluşturuluyor. 

Bu kadar kısa sürede böyle bir başarı geçmişte var mıdır bilmiyorum. Ancak, şunu biliyorum ki, kendi ilimizde ilçemizde bile bir araya gelemediğimiz bir ortamda bütün Karadeniz’i toplamak ve Batı Karadeniz Birliği’nin temellerini atarak birlikte ortak çalışmalar yapabilmek kesinlikle büyük bir başarıdır.

Eskilerin çok güzel bir sözü vardır: “İstemesini bilmek gerekir”. Tam da bu eksik olduğumuz noktada, yedi ilin bir araya gelmesinin verdiği güçle her kademede, somut taleplerin muhatabı olan devletin kapıları çalınıyor ve açılıyor. Hem de Platformun vizyonu ve kapasitesinin gücüyle, kapanmamak üzere açılıyor. 

Sadece sohbet muhabbet platformu olmadığı için, usulü adabıyla gidilen makamlarda dolu dolu, proje bazlı yaklaşımıyla yer ediniyor, itibar görüyor.

Platform, o gün bugündür Bakan Yardımcılarından Genel Müdürlere, Genel Müdür Yardımcılarına, Daire Başkanlarına, Rektörlere, Başkanlara, her kademeden, hedeflerimizin çok sayıda muhatabına, bitmek bilmeyen bir azim ve ısrarla taleplerini, önerilerini, beklentilerini iletti. Hepsi birbirinden değerli, sadece Zonguldak’a değil Batı Karadeniz Bölgemizin tamamına ümit olacak projelerin peşinden koştu. Bunlar arasında neler yok ki:

Demir çelik üretimi ve yan sanayilerinin geliştirilmesi için Filyos Vadisi’ne özel bir önem verilmesi. Karadeniz otoyolunun Sinop’tan Düzce’ye kadar olan kısmının da yolun diğer yapılan kısmında olduğu gibi bir gayretle yapılması, Filyos Vadisinde bir ya da birkaç otomobil fabrikası kurulması, bunlara bağlı yan sanayilerle birlikte bölgemizin geliştirilmesi. Endüstri bölgelerinin can damarı olacak Arifiye (Adapazarı) – Bartın Demiryolu Projesinin bir an önce yapımına başlanarak faaliyete geçirilmesi.

Zonguldak ile İlçesi Filyos’un arasındaki yolun acilen yapımına başlanılarak kullanıma açılması, Zonguldak – Ankara, Devrek – Ereğli  yollarının tamamlanması

GAP, KOP, DOKAP gibi, Batı karadeniz Bölgemize de bölgesel ölçekte projeler geliştirip bunları yönetecek BAKAP’ın (Batı Karadeniz Kalkınma Projesi) kurulması..

Meslek Hastalıkları ağırlıklı bir bölge hastanesinin kurulması…

Yukarıda sayılanların yanında daha birçok konuda devletin en üst mercilerindeki muhataplarıyla birebir görüşmeler yapılması ve taleplerin takibi..

ANKARA’YA DAMGASINI VURDU..

Zonguldak ve Batı Karadeniz, yakın zamanda böylesine yoğunluklu ve nitelikli bir çabaya şahit olmamıştır.

Platformun Genel Başkanı Tuncay Gencer’in ifadesiyle “Başkent Zonguldaklılar Derneği öncülüğünde Ankara Uluslararası Batı Karadeniz Birliği Platformu, Ankara’ya damgasını vurmuştur. Bunu görmek için pandemi sürecinden bile etkilenmeden, ilimiz ve bölgemizin kalkınması için yaptığı üst düzey faaliyetlere bakmak, yeter de artar bile. 

Artık Ankara’da sözümüzün bir değeri olmalı.” Platformun Genel Sekreteri Dr. Yaşar Okur’un ifadesiyle “Zonguldak ve Batı Karadeniz artık, Bölgemizin ortak talebiyle, bilinen işlerin ötesinde Bölgesel ufuk, proje ve yatırımlarla bu az gelişmişlik kıskacını kırmalı. Filyos Vadisi, bölgemizin cazibe merkezi ve kalkınmamızın koçbaşı olacaktır. Gücümüzün temelinde parti, görüş, anlayış farkı gözetmeksizin “Zonguldak’lı - Bölgeli olmak” ve boş lafa değil, “proje bazlı bakışa itibar etmek” vardır. Biz ümidin temsilcisi olmak istiyoruz.”

Eski anlayışları, gereksiz çekişmeleri, odağında proje ve yatırım olmayan, bizleri yıllarca uyutan ufuksuz, vizyonsuz yaklaşımları hep birlikte bir kenara atalım. Birliğimize, geleceğimize yönelik vizyonumuza, istemesini bilme gücümüze sahip çıkalım. Çünkü hiçbir başarı kolay elde edilmez.

Ankara’da Tuncay Gencer bizim yüz akımızdır

Başkent Zonguldaklılar Derneği Genel Başkanı Tuncay Gençer’i ve ekibini bu başarısından dolayı kutluyorum.

**

ACI KAYBIMIZ..

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, yakalandığı Covit-19 hastalığından kurtulamayarak aramızdan ayrıldı. Üzüntümüz çok büyük. Yeri asla doldurulamayacak Basın camiasının başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin. Geride kalanlara sabır diliyorum.