Ne dersiniz Sevgili Okuyucular hobiniz var mı? Ama önce hobinin ne olduğundan bahsetmek lazım. Hobiyi Tdk “ Görev ve meslek dışında severek yapılan, dinlendirici, oyalayıcı uğraş” olarak açıklıyor. Bu tanımdan ilerlersek hobinin iyi bir şey olduğunu çok açık bir şekilde görüyoruz. O zaman hobi net olarak iyi bir şey diyebiliriz. Bir de fobi var; bazıları bunları karıştırabilir. Fobi ise yine Tdk’ ya göre “ Belirli nesneler veya durumlar karşısında duyulan olağan dışı güçlü korku” olarak açıklıyor. Hobi ne kadar iyi bir şey ise fobi de o kadar kötü bir şey; gerçi bildiğiniz ve farkında olduğunuz durumu neden bu kadar basite indirgeyerek anlattıysam, kusuruma bakmayım.

 

Eee hobiniz var mı diyordum, Cv’lere bile yazılıyor ve hatta iş görüşmeleri mülakatlarda bile sorulan bir soru haline geldi bu konu. Orada herkes fiks cevapları kullanır; Sinema, tiyatro, kitap okumak, hatta balık tutmak. Sorsalar en son ne zaman hangi tiyatro oyununa gittin diye inanın yüzde doksan beşi cevap veremez. Tiyatroyu geçtim hangi filme gittin deseler bile çoğu cevap verirken tıkanır. Hangi kitabı okudun sorusuna girmeyeceğim bile; o cevap zaten vahim. He bir de yürümek diyenler var değil mi? Ben olsam nerede yürümek derim; ” DM ( sosyal medya)de mi “ diye de sorarım. Yeni kuşağın muhatap olduğu bir yürüyüş türü bu Sevgili Okuyucular sizle pek alakadar değil bu durum. Eee yok mu cidden hobisi olan birileri? Sabahtan akşama kahvehanede okey oynamak mı , yoksa akşam oldu mu masa kurmak mı,  bitmek tükenmek bilmeyen dedikodu hali mi? Bunlar da ciddi marifet isteyen hobilerdir ama ciddi emek ister. Bir de görmezden gelmek hobisi ve bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılık hobisi yayıldı sevgisizliğin dayatıldığı coğrafyalarda. Biraz da fobilerden konuşalım. Okeyde dönerken yakalanmak, cila yapacak alkol bulamamak, istemediğin insanlarla göz göze gelmek; cidden korkulacak mevzular bunlar. Akrofobi ( yükseklik korkusu ), Klostrofobi ( kapalı yer korkusu ), Kinofobi ( Köpek korkusu ) bu saydığım fobilerden bile daha korkulacak mevzulardır.

 

Çok uzatıp sıkmak istemiyorum hiç kimseyi ama güzel hobiler edinin diyorum ben. Hem de bir tane yetmez hatta birkaç hobi olsa hiç fena olmaz. Kayda değer güzel hobilerin insan hayatına kattığı pozitif katkıları çoğu zaman diğer insanlar bile katamıyor. Güler misin ağlar mısın bilemiyorum ama durum ciddi trajikomik. Umarım hayatınızı önemli kılan ve güzelleştiren kişilerden olup mutluluk ve huzura yelken açıyorsunuzdur.