Evet Sevgili Okuyucular bugün genç kardeşlerime seslenmek istiyorum ama bu sizleri de ilgilendiriyor. Genç kardeşlerimiz üniversite sınavına girdi ve şimdi tercih yapma dönemindeler; inanın sınava hazırlanması ayrı zor, tercih yapması ayrı bir zor. Anlayacağınız çetrefilli ve gencecik kardeşlerimizin geleceği için karar vermesi gereken bir dönemden bahsediyorum. 

Ülke olarak seçim yapmakta pek başarılı olduğumuzu düşünmüyorum; gerek özel hayatlarımızda gerekse normal yaşantımızda. Seçim yapmak ve doğruyu tercih etmekte biraz sıkıntılarımızın olduğu aşikâr; o zaman üniversite tercihlerinde daha dikkatli olmak gerekiyor. Tercihlerimizi yapmamızda bizlere çoğu zaman özgür irademizde başbaşa bırakmadılar; ya zaaflarımızı kullandılar ya olmayanları olmuş gibi anlattılar ya da bir şeyler vadettiler. Bu da sağlıklı ve doğru tercihler yerine yanlışlıklar yapmamıza sebep olabiliyor. İşte bu sebepten dolayı genç kardeşlerimizin daha da dikkatli olması gerekiyor; bu dönemde ailelere ve rehber öğretmenlere çok işler düşüyor.

Bu pozisyonda genç kardeşlerimin ne istediğini bilmesi gerekiyor. Bunu aileleriyle ve hatta varsa rehber öğretmenleriyle paylaşması, onlar için çok daha sağlıklı olur. Ne kadar şeffaf ve gerçekçi olurlarsa istekleri konusunda o kadar kendileri için doğru bir yol izlenilmiş olur. Tabii ki de bu süreçte aile baskıları da olmamalı ve daha anlayışlı daha naif yaklaşmalıdırlar. Bu demek değildir ki genç kardeşlerim de havalarda uçmalı; onlarda akla ve mantığa uygun hareket etmelidirler. Herkes kendi düşündüğü kendi arzuladığı bölümü okumalı ya da tercih etmelidir; tamam tamam anladım ülkedeki durumları es geçmiyorum. Ülke durumunu ve gelecek ihtimallerini düşünerek hareket etmek de gerekiyor ne yazık ki durum böyle. Kendi istediğin arzuladığın bölüm de yetmiyor; o bölümden mezun olduktan sonra iş imkânları ve buna benzer durumları da gözetmek gerekiyor. 

Çok fazla uzatmak istemiyorum; genç kardeşlerimin ve ailelerinin hayırlı bir şekilde bu süreci tamamlarlar ve istedikleri gibi sonuçlanır. Daha yaklaşık bir hafta var; genç kardeşlerim iyice araştırmalar yapsınlar. Kolay bir süreç olamayacağı malum; hem bölümü seçeceksin hem de okulu, inanın hiç kolay değil. Şimdi idealist olarak yıllarca okuyan bir gencin bir bölümü istemesi ne kadar güzel bir şeyse bu seçime realist çerçeveden ülke durumlarına bakarak kendimizce sekte vurmamızda ayrı bir problemdir. Umarım realizm ve idealizm çatışması yaşamaz; kendi istediğiniz kendi arzuladığınız bölümde ve yerde okursunuz. Ama son olarak da ailelerinizi de çok fazla zor durumda bırakmayın diyorum. Kendi bireysel keyfi hareketlerinizi düşünüp onları da unutmamanız gerektiğini düşünüyorum. Bu devirde üniversitede bir öğrenci okutabilmek her babayiğidin harcı değildir. Hadi görüşürüz.