Şike ne demek önce onu bir yazalım. Bir çıkar karşılığında anlaşarak, maçın sonucunu değiştirecek biçimde uzlaşmalı olarak oyunun kurallarını ve genellikle kanunları ihlal ederek bir müsabakayı oynama veya yönetme eylemine ŞİKE denir.
Yani tek taraflı yapılmaz şike. Mutlaka iki tarafında bilgisi dahilinde ve kanunlar hiçe sayılarak yapılır. Eğer bir maçta böyle bir hissiyat doğarsa hem müsabakanın hakemi hem de gözlemcileri mutlaka bu durumu rapor etmelidir. Bu spor yasası gereğidir. Bu durumu rapor etmeyenler de suç işlemiş olurlar.
Gelelim 28 Nisan 2024 günü saat 15 00 de Ankara Etimesgut stadında oynanan 2. lig Beyaz grup ANKARASPOR-Nazilli Belediye Spor arasındaki müsabakaya! Ankaraspor grupta Paly-off u kovalıyor ve 1 puan ona yetiyor, rakibi Nazilli Belediye spor ise 1 puana ligde kalıyor ve son hafta BAY olmasına rağmen en yakın rakibi olan ZONGULDAK KÖMÜR SPOR’un 4 puan önünde bu haftayı bitiriyor. Eğer Nazilli maçı kaybetse son hafta olası bir KÖMÜR SPOR galibiyetinde ikili averajda ZONGULDAK KÖMÜR SPOR ligde kalıyor.
Maçı YOUTUBE kanalı canlı yayınladı. Elbette bazı Kömürsporlu taraftarlar ve bende dahil o maçı izledik. Uzun yıllar amatörce futbolun içinde olan ve 10 sezona yakın kulüp başkanlığı yapmış biri olarak “ maçlar nasıl oynanır, nasıl suistimal yapılır, oyuncu ruh halinden saha kenarındaki antrenörlere kadar “bir çok konuda sayısız deneyim yaşadım. Pazar gün ki maçta rakibinden kat be kat deneyimli kadroya sahip olan Ankaraspor’un nasıl bir oyun oynadığına inanamadım. Koskoca 90 artı 4 dakika boyunca 1 tane şiddetli faul olmaz mı? Böylesine kritik maçta 1 tane bile sarı kart çıkmaz mı? Rakibinin kalite olarak fersah fersah önünde olan Ankaraspor sanki çok güçlü bir takıma karşı oynarcasına sürekli kendi sahasında top çevirip rakip kaleye yalnızca 2/3 kez etkili gitti. Zaten o ataklarda da 2 korner oldu. Oyunda başkaca anlatacak futbol adına olumlu hiçbir şey olmadı.
Eğer bu ülkede FUTBOL FEDERASYONU varsa bu maç mutla yeniden bir daha izlenmeli ve gözlemci raporlarıyla karşılaştırılmalı. Hakemin bu maç için yazdığı not ile görüntüler iyi analiz edilmeli. Hakemin raporunu bilmiyoruz ama bu maç için “ NORMAL “diye bir not düşen hakemin düdüğü de, kokartı da elinden alınmalı! Nasıl normal olduğunu önce kendine bir izah etmeli. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu ( PFDK ) tam da bu işler için kurulmuş bir yapıdır. Derhal bu maç oraya sevk edilmelidir. Ve şike tespit edilirse her iki takım da puan silmeden bir alt kümeye düşürülmeye varan cezalarla cezalandırılmalıdır. Orada ki hukuki sınırı bilmiyorum ancak ŞİKENİN ülkemiz spor yasalarında SUÇ olduğunu iyi biliyorum. Maç sonucunun her iki tarafa da yaraması ortada belki maddi bir çıkar sağlamamış olabilir ki bu zaten her maç para transferi olacak demek değildir. Bu tip olaylarda BAHİS konuları da çok konuşulur ancak şimdi maçın önüne geçmemesi ve elimizde bu yönde bir bilgi olmaması nedeniyle konu etmiyorum. Bu maçın tipik bir hatır şikesi görüntüsü çizdiğini futbolun içinden gelen bir yönetici olarak rahatlıkla söyleyebilirim.
Bu yazdıklarım elbette araştırılıp PFDK tarafından hemen çözülebilecek bir konudur. Bizler yalnızca gördüklerimiz üzerinden analiz yapabiliriz. İzlediğimiz maçı yorumlamaktan aciz değilim. Yıllarca amatör maçlardan süper lig maçlarına YENİ ADIM gazetesinde spor yorumları yayınlanmış biri olarak sokaktaki sıradan taraftar gibi olmayacağımı ve kesinlikle objektif olarak görüşümü zaten maçların ardından hemen belirttim.
Elbette günümüzde futbol artık daha çok göz önünde ve daha rahat izleme olanakları var. Eğer Pazar gün ki maç YOUTUBE kanalından yayınlanmasa idi şimdi bunları konuşuyor olamazdık.
Benim bu saatten sonra PFDK dan tek beklentim takımların kimlikleriyle değil oynanan oyunla ilgili olarak NESNEL bir analiz yapıp gerçeği ortaya koymalıdır. Elbette ZONGULDAK hakkı olanın peşinde mücadelesini sürdürecektir. Bu konuda kentin tüm unsurlarıyla hep birlikte ortak hareket etmeleri gerekmektedir. Sayın vekilimiz Deniz Yavuzyılmaz bu konuda daha ilk dakikadan itibaren hassasiyetle olayın üzerine gitmektedir. En kısa sürede bu konuda gelişmelerin olacağını bekliyorum.