Genellemeler yapmak, kesin hükümler vermek ne kadar doğru tartışılır. Tek bir örnekle bir genelleme yapmak pek mantıklı olmaz. Eğer bir konuda bir iddianız varsa onu çeşitli örneklerle desteklemek zorundasınız. Örneğin A.B.D de “ KENNEDY ailesinin laneti” ! Kennedy ailesi adına kaç tane inanılmaz olayın ardı ardına geldiğini yazsam asıl konuya yer kalmayacak. Benzer bir durumun MENDERES ailesi içinde yaşandığını hatırlayanlarınız olabilir.

    Dikkatinizi asıl çekmek istediğim konu ZONGULDAK HAVAALANI’NA uçuş yapan yerli/yabancı havayolu şirketlerinin durumu.1999 yılında rahmetli Ecevit tarafından açılan Zonguldak havaalanı, doğru dürüst uçak seferleri yapılamadığından 2002 de kapanıyor. 

   Aslında bölgede başka da bir havaalanı olmamasına rağmen bölge kentlerinin ANKARA da LOBİ etkisi olmadığından dolayı yeterli ilgiyi 2007 e kadar göremiyor. Film bundan sonra başlıyor. Ankara; gelen yoğun gurbetçi talebine kayıtsız kalmıyor ve o dönem bölgesel bir havayolu olarak kurulan ve genelde küçük havaalanlarına iniş avantajı olan küçük( koltuk sayısı) uçaklara sahip BORAJET’İN Zonguldak havaalanına uçuşuna onay veriyor.

  Şirket aslında öyle çok ufak tefek bir kuruluş değil. Bünyesinde 13 uçak bulunan ve 22 uçuş noktası olan ciddi bir firma. İşler Zonguldak hariç diğer rotalarda yolunda gidiyor ama Batı Karadeniz nedense bu uçuşlara pek önem vermiyor ve zaten yalnızca İstanbul olan uçuş noktasını iptal ediyor. Çok değil birkaç yıl sonra özel havayolu şirketleri arasında ses getireceği tahmin edilen BORAJET iflasını istiyor geçen sene. 

  Almanya’nın Duesseldorf kentinden ülkemize/ Zonguldak’a gurbetçilerimizi getirmek için yalnızca yaz aylarında haftanın 2 günü uçuş düzenleyen Alman GERMANİA AİR sahne alıyor bu kez. Firma 37 uçağa sahip, güçlü bir Alman şirketi. Birkaç yıl sorunsuz gidiyor bu seferler. Havaalanı yetkilileri mutlular, öyle ya “inekler otluyor” diye haber yapılan bir yatırım yeniden hayat buluyor. Fakat kader ağlarını yine örmeye başlıyor ve koca Alman firması bu yılın başında iflasını veriyor. Hatta yaz ayları için aylar öncesinden bilet alanlar da mağduriyet yaşıyor. 

   Borajet’in ardından Zonguldak havaalanına bu kez ülkemizin en önemli hem havayolu hem de lojistik sektöründe marka ismi ATLAS GLOBAL uçuşlar düzenliyor. Yaz aylarında düzenli seferler yapıyor. Hatta aynı dönemde THY pilotlarının “ters rüzgar” yüzünden PAST geçtiği piste normal ve sorunsuz inişler/kalkışlar yapıyor. Neyin bedduasıdır neyin lanetidir bilinmez bu koca şirkette bu yıl büyük bir ekonomik sıkıntıya düşüyor ve iflas ediyor. 

   THY; ülkemizin Bayrak taşıyıcısı, göz bebeğimiz olan ULUSAL markası. O zaten Zonguldak havaalanına genelde iniş yapmayı pek başaramadığından bu lanetten kurtulmuş görünüyor. Sıkıntı inmeyi başaranlarda ! 

  Son günlerde CEO su Türk, firma sahipleri Türk olan ama Hollanda merkezli bir firma olan CORENDON AİRLİNES’ın Zonguldak havaalanına Almanya’dan sefer düzenleyeceği haberlerini okuduk. Zonguldak, Bartın ve Karabük’ten yaklaşık 700 bin gurbetçi Almanya’da yaşıyor. Onları gurbetten kentlerine getirecek bu uçuş güzergahının işler olması oldukça sevindirici. 24 Haziran dan itibaren 9 Eylüle kadar sürmesi beklenen karşılıklı seferler havaalanımızı yeniden işler hale getirecek. 

   Artık kentte nasıl bir ümitsizlik hakimse “havaalanımıza uçak inecek” diye seviniyoruz.