CHP de artik seçim sathına giriliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı olmasına artık kesin gözüyle bakılıyor.

Ve bu konuda altılı masada çıkacak karara ilaveten bazı kararların da alınması bekleniyor. Genel secimde DEVA ve Gelecek kendi partilerinin logoları ile seçime girecek, Vekillerini kendi belirleyecek.  Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifak var. Vekillik adına yok. Fakat vekillik seçimi adına CHP, IYI PARTI ve SAADET birlikteler.

Seçime ortak liste ile girebilirler. Bu durum ülke geneli geçerli… Ayrıca önemle CHP Genel Başkanı beş veya daha fazla vekillik yapan isimlerin artık vekil değil bakan olması gerektiğini belirterek aday olmamalarını telkin etti. Buna iki dönem ve ötesi yapanlarında mola vermesi eklenebilir. Mola derken yanlış anlama olmasın. Siyaseten vekilliğe mola gibi adlandırabiliriz. Bununla nereye gelmek istiyorum. Eğer böyle bir ittifakla seçim olacaksa, CHP bazı önemle yerlerde ittifak yaptığı partilere de yer açacak. Bugün adına denilen o ki CHP 180 vekil çıkartıyor. IYI Parti ise 50- 55 deniliyor.

Şunu da söyleyeyim, böyle bir ittifak ile vekillik seçiminde birinci sıra CHP, ikinci sıra İyi Parti, üç ise Saadet gibi şekillenebilir.

Tabi ki bu bir örnek olacak diye değil, olursa Zonguldak adına bir düşünce olarak adlandırabiliriz. CHP de Zonguldak adına bazı sürprizlerde bekleniyor. Bu konuda yazılarımız olacak. Devam edersek.

Siyasette kiran kırana bir seçim bizleri bekliyor. Yarış resmen nefese.

Altılı masa kararını 30 Ocak' ta  verecek . Genel durum aslında belli.

Netice tahmin ediliyor. CHP Genel başkanı açıklandığı an vekillik adına bazı tasarruflarda ittifak yaptığı partiler adına kullanacak. Bu durum açık ve net görünüyor.

Bunu da görüyoruz.

Diğer partiler ne yapacak?

Altılı masa birlikte yoluna devam ediyor. Cumhur ittifakı ise Ak Parti, MHP, BBP. Uçlu bir ittifak ayrılmadan yoluna devam ediyor. MHP kendi adayları ile seçime gidiyor. BBP ise

Ak Parti' den listeye girecektir.

 Cumhur ittifakı ve Millet ittifakı yarışı yoğun olacak. HDP ise kendisi seçime gireceğini açıklamamış. Cumhurbaşkanı adayını da belirleyecek. HEP hiç bir parti ile organik bağı görünmüyor.

Şimdilik tabi ki… Seçimler erkene alınıyor. O kesinleşti. Mayıs 14 kuvvetle olması ihtimal dahilinde. İkinci olasılık 30 Nisan. Muhalefet ise 2 Nisan öncesini istiyor.

Kendi adına aylar önce söyledim 14 Mayıs 2023 olacaktır.

Şunu da ifade edelim eğer CHP vekillik seçiminde Zonguldak ' ta ittifak adına adayları belirlerse ki öyle olacak. Sıralama çok sürprizlere açık.

İYİ PARTİ İL KONGRESI/ GELİŞMELER

IYI Parti il kongresi Zonguldak' ta bu hafta yapılacak. Adaylar belirleniyor. Birçok aday var. Erdal Gülay, Suat Misirlioglu, Meftun Sayılı, Mustafa Taştan ve bir de sürpriz maki müşavir ismi ortada dolaşıyor.

Erdal Gülay, daha önce merkez ilçe başkanlığı yaptı. Şimdi de belli bir moladan sonra il kongresine adayım dedi. İlçe başkanlarının desteğini alırsa şansı olur. Tabii ki liste önemli ve delege desteği çok daha önemli. Suat Mısırlıoğlu, il kongresine aday adaylığını kalabalık kadro ile açıkladı. Yalnız yanında bazı boş isimleri temizlemeli. Vitrin mankeni gibi olan siyaset deneyimi olmayan sözde isimlerle yolunu ayırmalı. Hem emekli olmuş, hem  çalışma hayatı bedavacılık üzerine kurulu olan isimlerin siyasete katkısı olamaz,. İl kongresine hiç olmaz. Böyle ise yaramaz isimlerin siyasete alınması ve yer verilmesi 'de hezeyan göstergesidir.

Mısırlıoğlu, her kareye giren, herkese gülücük verenlerle yolunu ayırmalı, çünkü bunlar her an her dakika satışa hazırdır. Bukalemun gibidirler. Daha fazla anlatmaya gerek var mı?

Herhalde bu şahısın tarifi anlaşılma adına yeterlidir. Sucumu desem, , palavracı mı desem, bu sözler bile bu ise yaramaza çok lütuftur. Mısırlıoğlu,,  listesini açıklarsa tüm bunlara dikkat etsin.

İl kongresine adaylığı konuşulan Mustafa Tastan' in üyeliği geçte olsa kabul gördü. Tam altı aydır bekleyen dilekçe il kongresine çok az bir süre kala kabul gördü. Mustafa Tastan ve Ümit Arıcı, Iyi Parti ye üye oldular. Her ikisi de Doğru yol Partisinin güçlü ismiydi. Taştan siyaseten deneyimli ve tecrübeli bir isim. Siyasete dünyasını vermiş bir duayen. Tabi ki konjonktüre göre aday olacaktır kanısındayım.  Delege teveccühüne göre, ilçe başkanlarının desteği de önemli. İnanıyorum ki birlikte yol aldığı siyaset yaptığı Ümit Arici' da listesinde olacaktır. Ve güç verecektir. Bir de sürpriz bir aday daha öne çıkabilir. Malı müşavir deniliyor. İl başkanın Yavuz Erkmen' in de düşünceleri ve öngörüleri önemli. Genel merkeze vereceği rapor değerli. Ve sunuda ilave edelim.  Bu kadar çok adaylı bir kongrede,  adaylar genel. Merkeze çağrılabilir, tek adayda karar kılınabilir. Birçok seçenek masada…  İyi Parti kongresine sayılı günler kala gelişmeleri paylaşacağım. Değerlendirmelerimiz doğrular ışığında sürecek, bizde dedikodu olmaz, realite ile yol alır, kamuoyunu, halkımızı, okurumuzu ve siyasetçiyi bilgilendirir, aydınlatırız.

MHP TOPARLANIYOR

MHP yeni il başkanı ile birlikte toparlanma dönemine girdi.

Yeni heyecan. Yeni bir ahenk…

Partiyi de kendine getirdi. Varol Demirköse, sonrası canlılık yüksek düzeyde.

Herkes partiye koşuyor. Küskünler barışıyor. Dargınlar bir araya geliyor.

Partiden uzak duranlar o artık uzak duruşu bıraktı, Yakın duruşlarında görüyoruz.

MHP il başkanı Öztürk, il geneli geziyor. İlçe teşkilatları. Belde teşkilatları ziyaret ediliyor. Kırsal ile parti tanışıyor. Genel merkez katında görüşmeler sürüyor. Genel merkez yöneticisi Murat Kotra başkan Zonguldak'ı ve teşkilatı hiç yanlış bırakmıyor.  MHP Zonguldak 'ta güçlü isimleri siyaset sahnesine kazandıracaktır. Milletvekilliği adaylığında il geneli ve il dışı dahil güçlü isimleri görebiliriz. MHP İl başkanının hedefi önce bir vekillik garanti ikinci vekili çıkarma adına yoğun uğraşı sergilenecek. MHP Zonguldak ' ta çöl güçlü konum ve durumunda geldi. Şimdi bu güçlü durunu daha yukarı seviyelere taşıma adına yol alınıyor. İl merkezi. Ereğli merkez.

Güçlü ama daha da güçlenmesi gerekiyor.

Vadi bölgesi çok zayıf burayı güçlendirme adına çok çalışılmalı. Çaycuma ilçe başkanı çok başarılı bir işim. Seviliyor, sayılıyor. Oylar MHP deniliyor. Genel secimde vadi bölgesinin oy durumu vekil kazanma adına çok önemli.

MHP toparlandı. Şimdi yarışta ben de varım dedi. MHP ile ilgili analizler devam edecek.

Şimdilik nokta.