Siyasetin doğası gereği bazen 5 ay kısa bir zaman sayılırken kimi zaman (rahmetli Demirel’in dediği gibi) 24 saat uzun bile sayılabilir seçimler için ! Elbette rahmetli Demirel o sözünü, seçim sandığına gidecek seçmenler için son ana kadar “ fikrinden vazgeçme ihtimalini” düşünerek söylemiştir. 

 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimler için siyasi partiler adaylarını belirlemeye başladılar. Zonguldak için bazılarına göre önemli isimlerin yarışa katılacağı umudu sürdürülmeye çalışılsa da bana göre Zonguldak “ kazananın elini yakacak” sorunlu bir kent. 

  Bir çok yazımızda anlattığımız sorunları uzun uzadıya yeniden yazmak istemiyorum ama malum sorunların çözümü noktasında somut adımların atılamamış olması önemli bir açmaz. 

  İktidar partisi Zonguldak’ı bu kez de kazanamazsa çok büyük bir “ kayıp” yaşar mı sorusunun yanıtını siz değerli okurlarıma bırakıyorum. Size göre iktidar partisi; Zonguldak, Sinop, Burdur, Çanakkale, Yalova illerini mi kazanmak ister yada bunlar yerine yalnızca İzmir’i kazanmayı tercih eder mi? 

  Soruyu şöyle de değiştirip sorabiliriz. Ankara, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Konya ve Kayseri kentlerini az önce saydığım kentlere tercih eder mi? Örneğin Zonguldak’ı kazanırsa “ evet iyi oldu” denirde kazanılmaması buhran yaratır mı? 

  Az önce ismini yazdığım kentler( Zonguldak …) 2014 yerel seçimlerinde CHP nin kazandığı seçim bölgeleriydi. Takdir edersiniz ki her kent kendi varlığıyla önemlidir. Hiçbir vilayetimizin bir diğerinden “ değer “ anlamında bir eksikliği yoktur. Öte yandan siyasi partiler için bazı seçim bölgeleri “ vazgeçilmez” öneme sahiptir. Son yıllarda iktidar partisi o büyük önem verdiği kentleri İzmir hariç kazanmıştır. 

  Bu seçimde asıl zorlanacak olan parti CHP dir. Zira son yerel seçimde kazandığı kent merkezleri sayısı 14. 2019 yerel seçimleri için yarışa bu kez İYİ Partinin de iddialı bir şekilde gireceğini düşünürsek bir önceki seçimden daha zorlu bir sürecin beklediği aşikar. 

 CHP bu seçimler için bir önceki dönem kazandığı kentleri yeniden kazanmak hatta ve hatta kıl payı kaçırdığı seçim bölgelerinde de seçimleri almak zorunda. 

  Bunca ekonomik soruna, iktidarın bunca yıldır süren metal yorgunluğuna rağmen hala seçimlerde önemli bir ivme kazanamazsa CHP’yi büyük bir “ değişim fırtınası” bekliyor. Sokakta görülen, siyaset kulislerinde sıkça dile getirilen yorumlarda CHP nin bu yerel seçimlerde eski ve yıpranmış isimler yerine yöresinde karşılığı olan yeni isimlerle yola çıkması bekleniyor. Örneğin seçimden seçime bir kente gelip sürekli adaylık kovalayan isimler yerine o kentte yaşayan ve kent insanına temas edebilen isimleri tercih etmesini bekliyorlar. Açıkça söylemek gerekirse bende benzer düşünceler içindeyim. Her seçimde her platformda sürekli aynı yüzleri görmekten gına geldi. İnanın öyle bir adayın kazanması bir tek benim oyuma kalsa gidip oy kullanmam …. Siyasette en kızdığım şey, “bana çaresizlikten dolayı oy kullanmaya mecbur etmeleridir” . Kimilerinin “kerhen oy kullanmak “ dediği durumdur bu. Örneğin Zonguldak’ta artık kerhen oy kullanacak SOL seçmenin çok çok azaldığını görmeleri için ne olması gerekiyor ?