Kahramanmaraş merkezli 7.7 şiddetindeki deprem 10 ilimizde çok sayıda can kaybı ve yaralanma ile ağır bina hasarlarına neden oldu, birçok bina tamamen çöktü, altyapıda hasarlar meydana geldi.

Bu yazının yazıldığı sırada 912 can kaybımız, 2 bin civarında yaralımız vardı…

Devlet tüm kurumları ile seferber oldu, arama kurtarma çalışmaları çok yoğun bir şekilde devam ediyor.

Umarız, can kaybımız artmaz, umarız ve dileriz ki, tekrarı yaşanmaz.

***

Yer hareketlerini, fay kırılmalarını önlemek mümkün olmasa da, depreme karşı en üst düzeyde önlemler alıp, bir deprem anında zararı en az düzeye indirmek pekala mümkün olabilir.

Ülkemizin kuzeyi de, güneyi de "deprem kuşağında " yer aldığına göre, bizim "depremle" yaşamayı, ancak "gerekli önlemleri almış olarak" yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.

Bunun için ön koşul, kuşkusuz, "depreme dayanıklı" binalar inşa etmek, "yap-sat"çılığın tezahürü olan çok yüksek, çok katlı binalar yerine, yatay şehirleşmeyi tercih edip, en faza 2-3 katlı binalardan oluşan yeni bir şehirleşme modelini tercih edip, imar planlarını ona göre düzenlemek, deprem anında ve sonrasında 'toplanma alanlarını" çok önceden belirleyip. vatandaşları bilgilendirmek, buna ilişkin tatbikatları sık sık tekrarlamak, okullarımız başta olmak üzere her türlü eğitim araçları ile toplumu bilinçlendirmek depremlerin yıkımını en aza indirebilir.

***

Türkiye, üst üste yaşadığı depremlerde büyük acılar yaşadı. Binlerce insanımız beton blokların altında can verdi. Sakat kalanlar oldu, ailesini depremde kaybedip, ömür boyu deprem psikolojisi ile yaşayanlar oldu.

Nice yaslar tutuldu, nice ağıtlar yakıldı, nice acılar yaşandı.

Şimdi yine, Kahramanmaraş merkezli 7.7 şiddetindeki deprem nedeniyle 10 ilimizde meydana gelen can kayıplarımız için yas tutuyoruz.

Depremleri, yer hareketlerini önlemek mümkün değil ama, işi ciddiye alıp, Türkiye'nin "deprem kuşağı" üzerinde yer aldığı gerçeğini unutmasaydık, belki de bu ölçüde kayıp vermeyecektik.

***

Türkiye, dün sabah saatlerinde yeni bir depremle sarsıldı…

Nice canımız gitti, nice binalar yıkıldı.

Devletimiz tüm kurumları ile seferber oldu, hepimizin yüreği Kahramanmaraş'ta, Şanlıurfa'da, Malatya'da, Diyarbakır'da, Gaziantep'te, Adana'da, Osmaniye'de, Hatay'da, Sivas'ta, Trabzon'da atıyor.

Arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor, bölgedeki depremzedelere devletimizin yardım eli uzanmış durumda…

Türkiye, tek ses, tek yürek …

Milletimizin başı sağ olsun...

Editör: Haber Merkezi