Şimdi tüm Dünya haritalarında en büyük toprak parçalarından birine sahip ve yine Dünya da en kalabalık ikinci ülke olan Hindistan’ın özgürlüğünde ülkemizin ve onun kurucu lideri olan önderimiz Atatürk’ün büyük bir katkısı vardır ve bu diğer tüm mazlum milletlere bir IŞIK bir UMUT olmuştur demenin haklı gururunu taşıyoruz.

   Dünya’yı “ Üzerinde Güneş batmayan İmparatorluk” diye sömürge altına alan İngiltere’nin Hint okyanusundaki en büyük toprağı Hindistan’dı genç Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında. Bu I. Dünya savaşından büyük yara alarak çıkan ve Mondros Mütarekesiyle büyük bir esaret altına giren koca Osmanlı İmparatorluğunun yeniden kendi külleriyle ve ulus olarak dirilişinin adı Türkiye Cumhuriyeti idi. Bu yalnızca Türk ulusuna değil diğer tüm sömürge altında inleyen mazlum ve mahzun milletlere büyük bir ÖZGÜRLÜK HEYECANI ve ufku açıyordu.

    O günlerde Hindistan’ın özgürlük yolunda yürüyen lideri Mahatma Gandhi’nin şu sözü aslında bu ulusun bir ferdi olan herkesin gurur duyacağı bir ONUR MADALYASI gibi durmalı. Gandhi diyor ki; “ Mustafa KEMAL; İngilizleri yenene kadar TANRIYI İngilizlerin yanında zannederdim”. ( Bazı tarihçilere göre de tercümenin şöyle olduğu iddia edilir; Mustafa KEMAL İngilizleri yenene kadar Tanrıyı İngiliz zannederdim”. )

   Genç Türkiye Cumhuriyeti; daha ilk yıllarında Kuzey Afrika’da bir çok ülkede özgürlük fikrinin ve bağımsızlığın aslında Emperyalist güçlerin değil ona inanmış ve adanmış MİLLETLERİN elinde olduğunu kanıtlamış ve diğerlerine örnek olmuştur.

    ATATÜRK’ÜN 10. YIL NUTKUNDA söylediği “ Bugün en büyük bayramdır KUTLU OLSUN “ sözünü NE YAZIK Kİ “ tatil” yaptığımız için 29 Ekim Cuma günkü köşemde yazmadım.

   Bizlere böylesine güçlü ve çağdaş bir ülke bırakan başta önderimiz Atatürk olmak üzere tüm arkadaşlarını RAHMET, MİNNET ve SAYGIYLA yeniden anıyorum.

  DÜNYAYA IŞIK OLAN DÜNYA LİDERİNE SELAM OLSUN …