Bir önceki yazımda hafta sonu Alaplı Yağlı güreşleri ve Simge Sağın konser gözlemimi anlatmaya çalışmıştım. Gözlemim derken elbette orada gezmemi ve yediğimi içtiğimi anlatmak değil meramım. Sosyolojik biraz psikolojik epeyce de ekonomik bir gözlem/analiz yapmaya çalışıyorum. Yoksa şahsımın gezip tozmasının ve onları aktarmamın herhangi bir kıymeti harbiyesi olmaz olmamalı da . Kendini köşe yazarı gören bazı tiplerin / ki okurlar onları diğerlerinden şıp diye ayırırlar / gittiği pidecinin masa örtüsünden, yediği lahmacunun soğanına anlatır. Eğer “ makale/fıkra/deneme “ yazdığını iddia ediyorsan onları anlatmayacaksın, sen GURME değilsin ki yemek yazıları yazasın.  Olayın;  halka, ekonomiye ve sosyal hayata ne katkısı var? İnsanların bütçeleriyle öyle mekanlara gitme sıklığı, o işyerlerinin mali durumu, pandemi öncesi ve sonrası değişim gibi konuları işleyeceksin. İşletmeci sana bedava 2 lahmacun verdi diye akşama kadar o kebapçıyı anlatırsan köşe yazarı değil soğan cücüğü olursun. Elbette güzel bir mekansa onu da belirtirsin ama ANA TEMA o mekan olmamalı.

   Ereğli az önce anlattığım vasıflara sahip güzel bir ilçemiz. Aslında onlar bu ilçe durumundan pek haz etmiyor görünseler de şimdilik !!! durum bu. Güzel ve ihtiyaca cevap verecek kafeleri, lokalleri ve balıkçı restoranlarıyla Ereğli özellikle yaz aylarında yaşanası bir beldemiz. Gerçi ben Ereğli’nin baharını da kışını da severim.

  Alaplı’dan konser sonrası Ereğli’ye geçtim. Hafta sonu olduğu için tüm mekanların dolu olduğunu net görebildim. Bu işletmeler açısından çok iyi, zira pandemiden sonra bir çok işyeri ya kapanmış yada çok az bir kapasite ile çalışmaya gayret etmişti. Ticaretle uğraşanlar bilir. Boşa geçen 1 günün açığını dahi kapatmak çok zordur. Zira her gün aynı masrafı yapıp bir umutla kapını açarsın. İş olsun olmasın o işyeri hep aynı masrafı yapmak zorundadır. Aylık kirayı iş az oldu diye yüzde 50 az ödeyemezsin. Elemanına, iş az oldu diye yarım maaş veremezsin( bunu yapanlar mutlaka çıkar). Bir iş yerinde personelin yüzü gülüyorsa işler yolunda demektir. O akşam gittiğim yerlerde hem yoğunluk hem de güler yüzler vardı.

  Ereğli bir ara tersanelerin kapanmasından dolayı hafif ekonomik patinaj yaşamıştı ancak arabanın yıkılmadan yola devam ettiğini gözlemledim. Ya hafta içi durum nasıl? İşte o günlerde de durum böyle ise sorun yok demektir.

  Zonguldak ilçeleri içinde Ereğli bir çok ilin de önünde güçlü bir ekonomiye sahip. Kentteki kişi başı gelirin yüksek çıkmasında büyük etken olduğunu anlatmaya gerek yok. Yani “ kent milli hasılasından “ Ereğli’yi çıkarırsanız elinizde patlamaya hazır bir ZONGULDAK  KENTİ kalacağını üzülerek belirtmeliyim.

   Eğer gündeme başka önemli konular düşmezse diğer ilçelere de bir göz atabiliriz.