Türkiye’nin en genç fizikçilerinden olan Furkan Öztürk, Harvard’da yaptığı çalışmalarla gündeme gelmişti. Bunun üzerine Furkan Öztürk’ün biyografisi merak konusu oldu. Peki Furkan Öztürk kimdir? Furkan Öztürk nereli? Furkan Öztürk hangi alanda çalışıyor? Furkan Öztürk hangi okuldan mezun oldu? İşte detaylar…

Furkan Öztürk kimdir?

Tam adıyla, Şükrü Furkan Öztürk 26 yaşındadır. Aslen Trabzonludur. Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu. Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi'nde fizik alanında tamamladı. Bu süre zarfında, Hartree-Fock Bogoliubov yöntemini kullanarak ultracold dipolar Bose-Einstein kondensatlarının teorisini incelemeye yoğunlaştı. Daha sonra, 2018 yılında Harvard Fizik Bölümü'nde doktora öğrencisi olarak kaydoldu ve araştırma konusu Erbium kuantum gaz mikroskobu inşası oldu. Deneysel atomik, moleküler ve optik fizik alanında yüksek lisans derecesini aldıktan sonra, Furkan araştırma yönelimini değiştirerek Dünya'da yaşamın kökenlerini incelemeye başladı.

Şu anda, Sasselov grubunun bir parçası olarak, homokiralitenin kökenlerini ve önbiyotik dünyanın kimyasına UV ışığının etkilerini incelemekte ve çalışmaktadır.

Furkan Öztürk’ün çalışmaları

Homokiralite araştırmasında, Furkan, manyetik yüzeylerin chiral etkenler olarak rolünü incelemektedir, bu da chiral kaynaklı spin seçiciliği (CISS) etkisi olarak bilinen bir olgunun sonucudur. Son çalışmasında, bir RNA öncüsünün asimetrik kristallenmesi için manyetik yüzeyleri şablon olarak kullanarak, Furkan, önbiyotik koşullar altında RNA'da homokiraliteyi elde etmenin sağlam bir yolunu göstermiştir.

Furkan Öztürk’ün yayınları

1.     Öztürk, S. Furkan ve Sasselov, Dimitar D. "Yaşamın homokiralliğinin kökenleri üzerine: Spin-polarize elektronlarla enantiyomerik fazlalığın indüklenmesi" PNAS (2022)

2.     Öztürk, S. Furkan, Liu, Ziwei, Sutherland, John D., Sasselov, Dimitar D. “Manyetik bir yüzey üzerinde bir RNA öncülünün kristalizasyonuyla biyolojik homokiralliğin kökeni” Science Advances (2023)

3.     Öztürk, S. Furkan, et al. "Bir RNA Öncüsü Tarafından Manyetitin Kiralitenin Etkilediği Mıknatıslanma" arXiv önbaskı arXiv:2304.09095 (2023) (inceleniyor)

4.     Öztürk, S. Furkan, Sasselov, Dimitar D. ve Sutherland, John D. "Biyolojik homokiralliğin merkezi dogması: Kiral bilgi prebiyotik bir ağda nasıl yayılır?" JCP (2023)

Editör: Mert Toruk