Sevgili Okuyucular sizlere bir soru sorarak başlamak istiyorum bugün; yüksek müsaadelerinizle. “ HAK “ nedir? diye sorsam sizlere; genç kardeşlerimizin özellikle sosyal medyayla arası iyi olanların aklına “ Hasan Ali Kaldırım” gelebilir. Hasan Ali demişken adam yıllardır o kadar çok eleştiri alıyor ki anlatamam sizlere ama bir bakıyorsun Fenerbahçe – Beşiktaş maçının adamı oluyor.  Golün asistini yaptı, mücadelesini etti, kaleye kaç tane şut çekip tehlikeli pozisyonlara sebep oldu. Yedek kaldı ağzını açmadı, milli maçlarda yuhlandı tek kelime etmedi, sosyal medyadan yapılan eleştirilerin haddi hesabı yok zaten ama adam diyor ki 3 haftada 8 - 9 maça çıktım. Ciddi bir rakam yanlış anlaşılmasın; he bu arada bu adam sezon öncesi hazırlık kamplarının güç, kondisyon testlerinin bir numarası ve yazın tatil zamanların da bile özel hocası eşliğinde çalışmalar yapıyor. Adamın yeteneği tartışılabilir ama çalışması, disiplini ve profesyonelliği genç futbolcularımıza örnek olması gerekir. Ülkemizde pek hakkı verilmeyen kişilerden biridir ne yazık ki.

Hak önemlidir arkadaş; hukuka uygunluktur, adalettir, sahip olunması veya yapabilmesi doğal olan şeylerdir, adil olmaktır, hak ettiğini elde etmektir. İnsanların haklarına saygı duymak; gasp etmemek gerekir. Şimdi soruyorum sizlere “ Bizler haklarımızın neler olduğunu ne kadar biliyoruz?” ve “ Başkalarının hakkını ne kadar verip onların haklarına ne kadar saygı duyuyoruz?” Hak edenin hakkını vereceksin arkadaş; lamı cimi yok. Bunu buradan herkese söylüyorum; hiç kimse kimsenin hakkını yiyemez, yememeli de zaten, herkesin hakkını verin. Bunu buradan çalışanların haklarını vermeyen patronlara da söylüyorum, bir futbol takımında adam kayırarak eleştiri yapan taraftarlara da söylüyorum, öğrencinin hakkını yiyen öğretmene de söylüyorum, işe alımlarda birilerinin hakkına göz dikip torpil yapanlara da söylüyorum, fakirin – güçsüzün hakkından alıp kendilerine çıkar sağlayanlara da söylüyorum, kendisini seven kişinin hakkını vermeyen nankörlere de söylüyorum, ailesine hak ettiği saygıyı ve sevgiyi göstermeyen evlatlara da söylüyorum, hak ettiği gibi çalışmadan servetine servet katanlara da söylüyorum, haksız yere kazanılan makam sahiplerine de söylüyorum, haksız yere kader mahkûmu olan sisteme de söylüyorum. Herkesin hak ettiğini yaşadığı gün bu ülke çağdaş uygarlık seviyesinde yerini alacaktır.

Biraz sokak ağzı olacak, biraz da amiyane ama bazen de böyle konuşmak gerekir; “ Hak ettiğimiz şeyde gözü olanın gözü çıksın inşallah.” Yalan değil; devamlı edebiyat, bilim, sanat gibi söylemlerde bulunan biri olarak pek yakışır bir söylem olmasa da bu söylem dipten gelen Atalarımızdan gelen bir söylemdir; onların da hakkını vermek gerekir. Bu arada bizler de hak etmediğimiz şeyleri kovalayıp onları elde etmek için bin bir türlü dolaplar çevirirsek bizlere de yazıklar olsun. Önce kendimiz hakka saygı duyacağız ki sonra başkalarından saygı bekleyelim. Sözlerimi hak kelimesinin en çok yakıştığı cümleyle bitirmek istiyorum. 

“ Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal “ - Mehmet Akif ERSOY Ruhun şad olsun.