Başlıktaki “küçük” kelimesi kentlerin değeriyle değil, nüfusu-yüzölçümü veya gelişmesiyle alakalıdır. Böyle kentlerde en rasyonel işlerden biri de önemli günlük gazetelerin birinde köşe yazarlığı yapmaktır.

  Bu köşe yazarlığı size büyük maddi kazanımlar sağlamaz ama eğer o küçük kentin tüm bürokrat ve önemli işadamlarına övgü dolu yazılar yazarsanız büyük bir itibar sağlar. Küçük bir kümesin en değerli hediyesi “ tavuk yumurtasıdır” , kuzu pirzola veya dana bonfile bekleyemezsiniz!!!

  Ben genelde işin o kolay kısmına kaçmam. Ne zaman “ dur denileceği” belli olmayan sınırlı bir yaşam içinde geride iz bırakan birkaç adımımın olmasını tercih ederim.

   Şimdi sizinle küçük bir “ yaşam testi” yapalım. Soruları ben soracağım, yanıtları siz kendinize vereceksiniz… yanıtları birileriyle paylaşmak zorunda değilsiniz. Olumsuz dahi çıksa tüm sonuçlar fazla üzülmeyin zira bu testin olumsuz sonuç oranı % 89 civarında. Kimler sınıfta kalmadı ki?

  Yabancı bir dizinin fragmanındaki soru ilk sırada; “ para insan hayatından önce gelir mi? “

 Yanıtınızı bilmiyorum, merak ta etmiyorum. Ancak bu soruya tüm Dünya genelinde “ yalan” cevap veren kişi oranı % 80 den yüksek. Kendimize bile yalan söylüyoruz anlayacağınız. Paradan önemli olan birkaç şey; “kendi hayatımız ve çok sevdiğimiz insanların hayatı” …

   Diğer bir soru, dini bir inanışı olan kişiler için. “ İnandığınız dini ne kadar yaşıyorsunuz? “ yani inandığınız gibi mi yaşıyorsunuz?

  Bu soruya verilen yanıtlar biraz daha samimi! İnsanların % 70 kadarı “ hayır, inandığım gibi yaşamıyorum” diyor. Geri kalan % 30 evet ben dinimi; tam da dinin istediği gibi yaşıyorum diyor. Çoğunlukla yalan … bana inanmayan gidip yeni bir test yapsın!

   Umarım bu test çok sıkıcı değildir.

 Diğer bir soru; “ yaşadığınız çevrede hiç tanımadığınız bir insanın başına bir felaket geldiğinde o insana / o aileye karşı duyarlı davranıyor musunuz? “ . Yanıtlar iç karartıcı. Resmen “ateş düştüğü yeri yakıyor”. O ateşle uzaktan yakından bir ilgimiz yok. Herhangi bir sorun kendi başımıza gelene kadar, çevremizde olan bitenle alakadar olmuyoruz. Oranları yazmıyorum, “insan; insanlığından utanır”.

  Yazımın başında anlatmaya çalıştım. Bu test bu yazıyı okuyan herkesin yanıtları öncelikle kendine vermesi gereken bir çalışma. Kimseye bir şey kanıtlamanıza gerek yok. İnsanın en acımasız yargıcı “kendi vicdanıdır”.

  Eğer birine ilk soruyu sorduğunuzda aldığınız cevap ; “ insan hayatı çok önemlidir ancak/ yada ama” diye söze başlarsa o kişi ile “ selam …merhaba” düzeyinde kalın, fazla muhabbete girmeyin. Yok soruyu duyan kişi “ elbette para çok önemlidir ancak/ yada ama bir insanın hayatı … “ diye yanıtlamaya başlamışsa, o kişiden çok harika bir dost olacağını unutmayın. Öncelikle “ iyi bir insan “ olduğunu kanıtlayacak şu sözlerle devam edecektir. “ Elbette para önemlidir ancak bir insanın hayatı paha biçilemez bir değerdir. Onu önemli kılan şey, ilk başta O nu yaratanın O na verdiği değerdir. “

   Genç yaşta hastalık haricinde aniden veya kazalar sonucunda hayatını kaybeden insanların yakınları genelde şu bilgiyi paylaşırlar “ gelecekle ilgili çok büyük ve önemli planları vardı” . insan doğası gereği “geleceği planlar” . Daha iyi bir ev, daha yeni&lüks araba, iyi bir kariyer …

  Elbette gelecekle ilgili planlarımız olmalı, bizi ileriye götürecek olan o planlardır. Tüm bunları planlarken lütfen yaşadığınız anı da ıskalamayın. Zamanı geri döndürecek bir gücümüz yok.