İlginç bir milletiz … Yaklaşık iki ay önce Ramazan ayını yaşadık “ bugün ki kadar dini hassasiyetimiz olduğunu” görememiştim. Şimdi, altı gün sonra “kurban bayramı var” herkeste bir telaşe “ aman bizim kurban …” Ne oldu birden bire, niye bunca sıkıntı ve telaşe? 

  Oruç tutmamak için bahane uyduranlar bugün sanki kurban kesmezlerse yarın çarmıha gerilecek kadar gerginler! İslam dini zorluk dini değil, panik yapmayın.

  Yok, biz kurbanın değil “eve gidecek etin derdindeyiz “ diyorsanız o başka. Yoksa bu kafa ile kesilen kurbanın “kabul olmayacağını” ifade eden birkaç ayeti hemen yazabilirim. 

   Kurban zorunlu bir ibadet değildir. Durumu iyi olanın yapması gereken bir ibadettir. Örneğin kıymet olarak, yüzlerce deve kesseniz 1 günlük “doğru dürüst tutulan orucun “ yerini tutmaz. Yani panik yapacak bir durum yok. Bu arada yüzlerce deve kesecek durumda iseniz panik yapın ama “bu develerin hesabını nasıl vereceğim “diye ….

  Sokakta tanıdık bir sima “kurbanın alımı, muhafazası, kesimi, kesim saati ile “ ilgili sıkıntılarından bahsetti durdu. Anlatmaya çalıştım ama ya anlama özürlü ya anlamak istemiyor. Bu kadar sıkıntı veriyorsa “kesme be kardeşim” dedim. “ Cehennemde mi yanayım?, onu mu istiyorsun?dedi.  Eğer Cehennemde yanacaksan( kimin yanıp yanmayacağını ben bilmiyorum) bunun o zavallı kurbanla ilgili olmayacağına tüm emekli maaşımla iddiaya girerim. Kurban; “ yangın sigortası” özelliği taşımaz. Ezcümle “bir kurban kestim, beni ahrette ateşten koruyacak” diyorsan “nafile” bir yoldasın demektir. Tüm bileşenleri yerine getirip işin son kısmı olarak kurban kaldıysa hiç durma …

  Kurbanlıkların bir anda artan değeri de farklı bir konu. Ben yıllarca buna “fırsatçılık” dedim. Hala aynı fikirdeyim. Ne “Hac mevsiminde Arabistan’da artan hurma-zem zem suyu ve hediyelik eşya” fiyatlarına ne de mübarek kurban bayramında artan “kurbanlık fiyatlarına” bir anlam veremem. Ha Çeşme’de bir tosta 50 lira ödüyorsun, Alaçatı da bir lahmacuna 90 lira ha kurban geldi diye 6 bin liralık ineğe 9 bin lira ödüyorsun. Çeşme’de, Alaçatı’da o paraları ödeyenlere “ neler diyorsunuz” da, bu anlamda ne farkı var işin mali tarafında ….

  Kurban kesmeyin, ibadet yapmayın diyecek değilim ama kurban keseceğim diye kurban olmayın diyorum.