TTK'YA 2 YIL İÇİNDE İŞÇİ ALINMASSA ÜRETİM YAPILAMAZ DURUMA GELİNECEK

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz genel maden işleri Sendikası 12. Olağan genel kurulunda.
CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, kuruma en az 5000 işçi alınması gerektiğini ve her yıl kuruma belli sayıda işçi alımı devam etmesi gerektiğini belirteti

Kuruma önümüzdeki 2 yıl içerisinde işçi alınmadı takdirde üretim yapılamayacak duruma gelinecek uyarısında bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Cengiz Yavuzyılmaz şunları söyledi;

"Yer üstü işçilerin ücret sorunu çözülmeli. GMİS üvey evlat değil. Yerüstü işçilerin sorunu çözülmeli. Amasra’da facia yaşandı ve bu facia tesadüfi değil. Amasya'da havalandırma arızası yaşandı. Amasya'da metan gazı, karbondioksit ve hava gazı ölçüm sensörleri neden yok. Kazanın meydana geldi Ocak adeta gaz deposu haline geldi ve bu da organizasyon hatasıdır. Kaza olan ocak'taki devre kesici başka bir ocaktaki elektriği kesiyor. Kaza olan ocaktaki sensör elektrik kesti ama devri farklı ocağa bağlı olduğu için kaza olan hocalıktaki elektrik değil başka ocaktaki elektrik kesildi. Patlamanın olduğu vardiyada iki kart yağı var kartı yalandan bir tanesinde bir ustaya 12 yardımcı 2 vardı ya da üç üstü 14 yardımcı düşüyor. Hayatını kaybeden 42 maden işçisi 3 yıllık tecrübeli. İşçi sayısındaki eksiklik taş kömürü hiyerarşik işçi zincirinin koptuğu açıkça görülüyor. Türkçe taş kömürü kurumunda 7.914 işçi var. Kurumdan 1500 kişinin sağlıklı değiştirilerek başka iş yerlerinde çalışıyor. Kurumda iki kişinin yapması gereken işi maalesef bir işçi yapıyor işçi azlığı büyük bir sorun. 2019 yılında 1500 kişi Kuruma alındı ve şu anda ya da 2.000 kişi emekli oldu. Emekli olanların tecrübeli ihtiyacı kurumda tecrübesiz işler kalıyor.
TTK'ya en az 5000 işçi alınmalı. Ve her yıl da kuruma işçi alınması gerekiyor ki tecrübe zinciri hiyerarşi zinciri işçiler arasında devam etsin. Zaten Türkiye Taş Kömürü kurumuna 1-2 yıl daha işçi alınmazsa, kömür üretilemeyecek duruma gelinecek bu bir mecburiyettir.
Amasra maden ocağında merkezde izleme servisinde 2 operatör olması gerekirken patlamanın olduğu vadede bir operatör var ikilik hiç olması gerekiyor bir elektrikçi var teknik personel sayısı da oldukça eksik durumda.
Şehit madenci aileleri kurumda istihdam edilsin ve Amasra maden şehit ailelerine bu imkandan olduğu için teşekkür ediyorum"
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi