Hepimizin artık yeter dediği, pazarda, camide, kahvede ve hatta inanın ilkokul sıralarında bile konuşulur oldu seçim. İki arkadaş bir araya gelse konunun sonu illa bağlanıyor partilere, adaylara, vaatlere… Kalp kıran da oluyor, sonunu tatlıya bağlayan da…
Eeee Özge hiç boş durur mu birkaç kelam etmeden...
Yerel seçimler için herkesin bir adayı vardır, koltuğa geldiğinde güç zehirlenmesi yaşamayacak ve işini ehliyle yapacak olan aday gelsin diye ümit etmekten ve vatandaşlık görevi olan oyumu kullanmaktan başka çarem yok… Fakat, benim dikkat çekmek istediğim konu çok başka. MUHTARLAR…
Evet evet yanlış okumadınız. MUHTARLAR…
Neyse, sizleri kelime anlamı ve iş tanımını yazarak boğmak istemiyorum.  O halde devam edelim… Ne işe yarar sahi Muhtar? Muhtarının ismini, iletişim bilgilerini bilen? Ciddi anlamda her işimize yardımcı olur diyen?
Mahallenin bir sorumlusu olmalı mı? Elbette.
Peki vaatleri neler olmalı?… 
Bir muhtar, resmi yollarla mahallesinde ki imamlarla iş birliği içinde olmalı mıdır? Kesinlikle… Böylelikle cemaatlerin içinde ihtiyaç sahibi olanların tespiti daha hızlı olur, götürülecek hizmette vakit kaybı yaşanmaz. Bu şekilde imamlarla mahalleli daha sağlıklı ilişki içine girerken, muhtar imam ilişkisi de resmiyet ve ciddiyet kazanır.
Bir muhtar, okul yönetimiyle devamlılığı olan bir iletişim halinde olmalı mıdır? Kesinlikle... Üst kurumlarla yapılan görüşmelerde bile varlığını hissettirebilmelidir. Bu durum mahallesindeki okullarına sahip çıkıp, arkasında durabilmeyi ifade etmektir. Sadece ihtiyaç halinde değil, olabileceği her anlarda, alanlarda olabilmelidir. Çünkü kalabalık, gözlem için fırsattır! Bunları değerlendirebilir.
Bir muhtar, mahallesinde ki hemen hemen herkesi tanıyan yahut fikri olan kadınlarla rutin olarak görüşme yapmalı mıdır? Kesinlikle… Bilirsiniz ki, kadın kadının derdinden anlar. Birbirlerinin evine rahatlıkla girip çıkabilirler. En doğal hallerini görebilirler. Böylelikle ihtiyaç sahiplerini en kolay bu şekilde anlayabilirsiniz ve gerekli mercilerle iletişime geçebilirsiniz. Herkesin içinde değil de, özel olarak eksiklerini giderebilirsiniz. Kadın üyelerinize de çok iş düşüyor anlayacağınız…
Bir muhtar, kahvehane sahipleriyle düzenli olarak toplanmalı mıdır? Kesinlikle… Kahvehanede dönen muhabbetler hiçbir yerde dönmüyordur. Buradan olumlu olumsuz harika geri bildirimler alır ve rotanızı ona göre çizersiniz.
Bir muhtar, çocuklar ve gençlerle ara ara buluşmalı mıdır? Kesinlikle… Kimse kusura bakmasın, mahallelinin parkı kırıldığında ilk haberi olan muhtar olmalıdır. Ki oda gerekli mercilerle iletişime geçsin. İnsanlar sosyal medyadan paylaşım yaptıktan sonra öğrenen muhtar istemiyor… Bunun yolu da sağlıklı ve kolay iletişimden geçmektedir. 
Sonuç olarak muhtar köprü görevindedir, halk ve belediyecilik arasında… Halk gidip üst mercilerle görüşemez her daim. Görüşmemelidir de! Bunu yapabilecek muhtardır ve sorumluluklarını bilmelidir.
Asgari ücretimi alayım, ruhsatlı silaha sahip olayım, yan gel yatayım. Bana ek gelir olsun, ben zaten emekliyim parayı da en kötü yer içerim kafasında olmayın!!! Bu bir hizmet işidir! Bu yazdıklarım bütün muhtarların seçim vaatleri zaten… Fakat ciddi anlamda bunları yapacağına inandığınız adaya oy verin!
Her değişim ufaktan başlar… En alt yönetim değişecek ve beklentileri karşılayacak ki sıra sarsılmayız sananlara gelsin… Asla azıyla yetinmeyin. En iyiler temsil etsin sizi her yerde! Diksiyonu, ikna kabiliyeti, ağırbaşlılığı, bilgi ve birikimi, değişime ve gelişime açık… Her şeyiyle bütün olsun adayınız… Seçilen muhtarlara şimdiden hayırlı olsun…