Değerli okurlar,
Kasım ayından itibaren köşede zaman zaman vergisel ve ekonomik konularda, hem esnaflarımıza hem de vatandaşlarımıza gerek tavsiye, gerek uyarı, gerekse de beklenen düzenlemelere dair değerlendirmelerimi paylaşacağım.

Bugünkü konumuz; son dönemde esnaflar arasında artan yapılandırma ve matrah artırımı beklentisi ile mükelleflere gönderilen “Kurgan Yazıları” olacak.

YAPILANDIRMA BEKLENTİSİ

Bilindiği üzere son yapılandırma düzenlemesi, 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile 9 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bu kanun kapsamında mükelleflere vergi borçlarını yapılandırma ve taksitlendirme imkânı tanınmış, ayrıca 2022 yılını da kapsayacak şekilde matrah artırımı ve stok affı getirilerek birçok esnafa hesaplarını düzeltme fırsatı sunulmuştu.

Ancak, aradan geçen yaklaşık iki yılda yaşanan ekonomik daralma nedeniyle, esnaf yeniden SGK ve vergi borçlarını ödemekte zorlanır hale geldi. Buna bir de kamu alacaklarına uygulanan aylık %4,5 oranındaki yüksek oranda gecikme zammı eklenince, borçların faizi belli bir süreden sonra ana parayı dahi geçer duruma geldi.

Bugün bankaların mevduat getirisi ve kredi faizleri dahi kamu alacaklarına uygulanan gecikme zammının altında kalmıştır. Bu durum, hem ödeme güçlüğü çeken esnafın yükünü artırmakta hem de kamu nezdinde tahsilatı zorlaştırmaktadır.

Bu nedenle, kamuoyunda gecikme zammı oranlarının düşürülmesi ve borçların yeniden yapılandırılabilmesi yönündeki beklentiler giderek artmaktadır. Nitekim MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yaptığı basın açıklamasında vatandaşların vergi ve prim borçlarının yapılandırılması yönündeki taleplerinin yoğunlaştığını belirtmiştir. Burada özellikle belirtmek gerekir ki Esnaf odaları ve Ticaret odalarının da üyelerinin sesine kulak verip, bu doğrultuda üyelerinin taleplerini ilgili makamlara iletmelidirler.

Dileğimiz; yetkililerin bu çağrılara kulak vermesi ve 2025 yılını da kapsayacak şekilde yeni yılın ilk aylarında kapsamlı bir yapılandırma ve matrah artırımı düzenlemesi yapılmasıdır.

“Kurgan” Yazıları

Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından, VUK’un 148. maddesi uyarınca bazı mükelleflere, mal veya hizmet alımı yaptıkları bazı firmaların yapılan ön denetimlerde riskli bulunduğu gerekçesiyle bilgi isteme yazıları gönderilmeye başlanmıştır.

Bu kapsamda bazı firmalar, söz konusu alımlarını gözden geçirerek riskli gördükleri işlemleri kayıtlarından çıkarmış; bazıları ise işlemlerinin tamamen belgeli ve mevzuata uygun olduğunu belirterek gerekli açıklama ve belgeleri sunarak yazılara cevap vermiştir.

Burada özellikle vurgulamak gerekir ki, idarenin amacı mükellefi cezalandırmak değil, önceden uyararak olası hatalı kayıtları cezasız düzeltme fırsatı vermektir.

Bununla birlikte, esnaflarımızın genel beklentisi, bu tür uygulamalardan önce yeni bir yapılandırma ve matrah artırımı düzenlemesiyle ekonomik rahatlama sağlanması yönündedir. Kamuoyundaki beklenti de hâlen bu yöndedir.

Bu kapsamda önümüzdeki dönemler de de riskli görülen her işlem sonrası mükellefe uyarı niteliğinde bilgi isteme yazıları gönderilmeye devam edecektir. Bu nedenle, tüm esnaflarımıza aşağıdaki hususlara azami dikkat göstermelerini öneririm:
1. Mal alımı ve gider ödemelerinizi, tutarına bakmaksızın banka havalesi veya kredi kartı yoluyla yapınız.
2. Satıcının düzenlediği fatura ile aldığınız mal veya hizmetin uyumlu olduğundan emin olunuz.
3. Masraflarınızda yazar kasa fişi yerine fatura talep ediniz. Sevke tabi bir mal ise sevk irsaliyesi düzenleyiniz ve ya satıcını düzenlemesini talep ediniz.
4. Ticari faaliyetinizle ilgisi olmayan veya belgelendiremeyeceğiniz hiçbir ödemeyi hesabınıza almayınız, hesabınızdan da bu tür ödemeler yapmayınız.
5. Mal aldığınız halde satıcı size fatura kesmiyorsa, 5 gün içinde vergi dairesine bildirmezseniz ceza uygulanabileceğini unutmayınız.
6. Tarafınıza düzenlenen gider faturalarının, iş hacminizle orantılı olmasına dikkat ediniz.
7. En önemlisi ile nasıl hareket edeceğinizi bilmediğiniz durumlarda işlemi gerçekleştirmeden önce mutlaka Mali müşavirinize danışınız.

Saygı ve sevgilerimle..