Ramazan ayı, sanılanın aksine kilo vermek için kolay bir süreç değildir. Çok uzun süreli açlık, sıvı alımının kısıtlanması, uyku düzensizliği kilo verme metabolizmanızı olumsuz etkilemektedir. Yani sanılanın aksine uzun süreli açlıkla sağlıklı kilo kaybı yaşamayız. Ramazan ayına yoğun kilo kaybı hedefleyerek başlayıp kilo alımıyla sonlandırmamanız için birkaç önemli noktayı sizlerle paylaşıyorum…

Sahur, Ramazan Ayı’nın en önemli öğünüdür.
Sahura kalkmamak, her ne kadar kilo verme sürecini olumlu etkileyecekmiş gibi görünse de maalesef öyle değildir. Yaklaşık 14-15 saati bulan açlıkta bir gün içinde almamız gereken enerji ve besin ögelerini tek bir ana öğünde karşılamak hem mümkün hem de doğru değildir.
Sahurda pide ve beyaz ekmeğin aksine tam tahıllı karbonhidratı; yumurta, süt, peynir veya et ürünleri gibi kaliteli proteini tercih edin. Bu şekilde doğru besinleri kombine ederek tokluk hissimizi uzatmış oluruz.

Yavaş ve çiğneyerek yemek Ramazan’da daha önemlidir.
Uzun süreli açlığın sebep olduğu kan şekerinizin düşük seyretmesi, özellikle iftara son birkaç saat kendinizi daha yorgun ve aç hissetmenize sebep olmaktadır. Zaten olması gereken düzeyden biraz aşağıda seyreden kan şekeriniz, iftarınızı hızlı bir şekilde yapmanızla birlikte yükselir. Basit karbonhidrat olarak adlandırdığımız çoğunlukla beyaz ürünlerden oluşan (beyaz ekmek, pirinç pilavı, şeker) bir iftarımız olduğunu da varsayarsak kan şekerimiz aniden yükselir ve dengeli seyredemez, tekrar düşüşe geçer. İftardan sonra kendinizi hala yorgun hissetmeniz bu sebeptendir.
Dengeli bir öğününüz ve yavaş yemek yeme alışkanlığınız olursa bu sorunu en aza indirmiş oluruz.

Mutlaka sıvı tüketimine önem gösterilmelidir.
Önceki dönemlerin aksine bu sene ramazan ayının yaza denk gelmemesiyle vücudumuzdan atılan su her ne kadar az olacak olsa da suya yönelişimiz de azalmış olacak. Bu sebeple havalar soğuk ilerliyor diye su içmeyi ihmal etmeyin, su içmek için susamayı kesinlikle beklemeyin. İftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre su içtiğinizden emin olun.

Fiziksel aktivitenizin azalmasına izin vermeyin.
Uzun süreli açlığın neden olduğu halsizlik gün içinde yavaşlamanıza veya hareketinizin kısıtlamanıza neden olur. En azından iftardan yaklaşık 1-1,5 saat sonra yaptığınız 30-40 dakikalık tempolu yürüyüşle arayı kapatmaya çalışın. Bu durum hem hazmınızı kolaylaştıracaktır hem de kendinizi biraz daha dinç hissetmenize yardımcı olacaktır.

Tatlı tercihlerine dikkat edin !
İftardan sonra hissettiğiniz uyku halinden çıkmak amacıyla çoğunlukla çay ile birlikte tükettiğimiz şerbetli tatlılar ramazan sonrasında bize kazandığımız fazla kilolarla göz kırpabilir. Bu yüzden iftarda yöneldiğimiz besinler de önem arz etmektedir. 1 bardak su ve hurmayla açtığınız iftarınıza 1 kase çorbaylaedebilirsiniz. Ardından 10-15 dakika mola verip ana yemekle devam edebilirsiniz. Karışık büyük bir kase bir salata, etli sebze yemeği, kepekli ekmek veya bulgur pilavı güzel alternatifler olabilir. İftar sonrası ise haftanın 1-2 günü küçük bir kase tükettiğiniz sütlü tatlı yeterlidir. Diğer günler yaş meyve veya kuru meyve ile tatlı alternatifleri oluşturulabilir.

Hayırlı Ramazanlar dilerim…