Amelebirliği ile ilgili konularda bir bardak suda fırtına koparmak adet haline geldi…

Sanki birileri, "Amelebirlilği ile ilgili bir konu gündeme gelse de, biz de bunun üzerinden "çeşitleme" yapıp, kurumu hedef haline getirebilsek" düşüncesiyle hareket ediyor.

Kurumun yönetim kurulundan işveren temsilcilerinden üç, işçi temsilcilerinden iki kişi eksiltildi, "iki şube kapatıldı" diye yaygara kopartıldı.

Esasen, işin aslı öyle değildi, üye sayısının azalmasına bağlı olarak, tıpkı GMİS'in Yönetim Kurulu üye sayısının 7'den 5'e düşürülmesi gibi, sayısal bir azalmaya gidilmişti, şubelerin kapatılması falan sözkonusu değildi.

Şimde de, Amelebirliği Başkanlığı'nın hiçbir kusuru ve ilgisi olmaksızın, deprem bölgesinde görevlendirilen maden işçilerinden fazla aidat kesilmesi üzerinden Amelebirliği eleştirilerin hedefi haline getirilmek isteniyor.

Amelebirliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Tutkun işin aslını sosyal medya hesabından şöyle açıkladı :

" Sevgili madenci arkadaşlarım,bugün aylık dekontlarinda amelebirligi aidatlari yüksek kesilmesinden doğan aksaklık kurumun deprem bölgesinde kurtarma çalışmasına giden arkadaşlarımıza yatırdığı fazla ücreti fiili ücretten gösterdiği için aidatlar aylık gelirin bürütunün 100/3  oranında olduğundan yüksek kesilmiştir amelebirligi başkanlığınin bu konudan bilgisi yoktur yanlışlığın hafta başı kurum yetkileri ile görüşülerek düzeltilmesi sağlanacaktır."

Demek ki, neymiş ?..

Bu işte Amelebirliği Başkanlığı'nın hiç bir kusuru yokmuş…

***

Amelebirliği, Atatürk'ün önerisiyle kurulan Türkiye'nin ilk işçi sosyal yardım kuruluşu…

Maden işçilerinden oluşan üyelerine ikraz dağıtmak, son yardımlarını ödemek, kaza, ölüm ve benzeri durumlarda mevzuatın öngördüğü yükümlülükleri yerine getirmek gibi yasayla belirlenmiş görevleri var.

Amelebirliği bir "şirket" değil, devlet kurumu…

Çalışma Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapıyor, yasayla belirlendiği şekilde yönetim kurulu oluşuyor, kurum başkanı Çalışma Bakanlığı tarafından atanıyor.

Esas mesele bu galiba…

Amelebirliği'ne "başkan" olmak isteyip de, olamayan o kadar çok kişi var ki, herhalde Amelebirliği'ne yönelik bodoslama eleştiriler bu yüzden peydahlanıyor.

***

Az önce söylediğimiz gibi…

Amelebirliği bir "şirket " değil…

Reklama ihtiyacı yok, reklam yapmak zorunda değil…

Ülkemizi yasa boğan deprem felaketi nedeniyle Amelebirliği Başkanlığı kendi mevzuatının elverdiği ölçüde gerekli yardımları yapmıştır, halen Amelebirliği Ankara Misafirhanesi'nde, yanılmıyorsam, 35 depremzede aile bütün ihtiyaçları karşılanacak şekilde Amelebirliği tarafından misafir edilmektedir.

Amasra'da meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden maden işçilerimizle ilgili, Amelebirliği' tarafından yapılması gereken herşey noksansız yapılmıştır.

Özetle, mesele bunlar değil…

Mesele, Amelebirliği Başkanlığı koltuğu…

Bunun için şansını zorlayanlar olsa da, bize göre beyhude bir uğraş bu…

Erhan ÇAKMAK