Platform köşesinin müdavim okurları iyi bilirler bu köşede genelde “isimler” üzerinden yazı yazmam. Olayları, olayların toplumsal sonuçlarını veya olası öngörülerimi işlerim. Elbette seçim zamanlarında siyasileri, kritik dönemlerde öne çıkan isimleri de işlemek durumunda da kalıyoruz. Yerel basının görevlerinden biri belki de en önemlisi “kent ve kent insanıdır”. Ulusal basın zaten gereken!!! Mevkilere yapılması gereken muameleyi yapıyor ! Yerel basın bu anlamda kentle ilgili olaylara daha hassas davranmak zorunda. 

  Kentimizin en büyük kurumu olan T.T.K büyük bir organizasyon şemasına sahip. Konularında yetkin isimlerin olduğu “daire başkanlıkları” , “daire müdürlükleri” ve “işletme müdürlükleri” var. Bu daire başkanlıklarından biri olan İdari ve Sosyal işler daire başkanı olan Nida Şentürk’ün görevinden istifa ederek ayrıldığını yine yerel medya haberlerinden öğrendim. 

  Her kurumda önemi ve ayrıcalığı olan müdürlüklerin sorumluluğu da ağır olur. İdari ve Sosyal işler denilince “ kurumun ilgili çalışmaları/yazışmaları,tüm idari işler,sosyal konular, gelen heyetlerin karşılanması/ağırlanması, misafirhaneler, lojmanlar ve genel müdürlüğün gözü-kulağı olma gibi geniş bir iş yükünün olduğu bir birimden bahsediyoruz. Yerel basın olarak kurumun bize en yakın isimleri genelde “İdari ve Sosyal İşler” personelinden olur. Zira kurumla ilgili ilk onlarla diyalog kurarız. Nasıl çalıştıklarını en iyi bildiğimiz isimler de yine o birimdendir. 

  Nida Şentürk; TTK nın tecrübeli yöneticilerinden biridir. Eğer sağlık sorunları için değilse istifasını pek anlamlı bulduğumu söyleyemeyeceğim. Daire başkanlığında yorulmuş hatta biraz da fazla yıpranmış olabilir fakat bana göre henüz kuruma katacağı çok şeyler var. 

  Kurumlarda hiçbir makam boş kalmaz. Elbette o göreve layık biri mutlaka kurum içinden atanır. Zaten vekaleten yine değerli bir yönetici olan Nizam Çebi’ye görev verilmiş.Yeni görevinde başarılar diliyoruz. 

  Yıllarca kurumda görev yapmış Nida Şentürk şu anda “müşavir kadrosunda” ancak Kamu İktisadi Kuruluşlarında müşavir kadrosunun çok işlevsel olmadığını düşünen biri olarak bana göre sayın Şentürk daha farklı bir alanda görevlendirilebilinirdi. Tekrar etmekte fayda var, eğer bir sağlık sorunu yoksa bu tip yöneticiler kurumlarda mutlaka aktif olarak görevde tutulmalı. 

  Zonguldak zor günler geçiriyor. Ekonomisi hızla küçülüyor. TTK; geçen yıl alınanlarla işçi sayısını 3 bin arttırarak bir nebze nefes aldı. Ancak emekli olanlar ve ocaklarda çalışmamayı tercih edip ayrılanlar yüzünden yine de üretim işçisi sorunu yaşıyor. Sorun yalnızca kurumun değil aynı zamanda kentinde sorunu. TTK yı kentin gerçeklerinden ayrı mütalaa etme şansınız yok. Özel işletmelerden TTK nın üretim yaptığı sahalara, kentteki KOBİLERE hatta ilçelerimizdeki diğer tüm işletmelere bir bütün olarak bakmalıyız. Unutmayın ki Zonguldak yalnızca bu son 1 ayda hiç göç vermemiş, oda şehre giriş çıkış yasak olduğu için! Son 5 yılda kentten göçün Batı şehirlerinde yaşanan en yüksek rakam olduğunu düşündüğümüzde kente katkısı olacak her ismin önemli olduğunu unutmamalıyız.