Amelebirliği'ne yönelik haksız eleştiriler geçtiğimiz gün "eyleme" dönüştü…

Bir grup işçi Amelebirliği önünde basın açıklaması yaparak, Amelebirliği Yönetim Kurulu'nda alınan işçi temsilcilikleri sayısının 15'ten 10'a düşürülmesi yönündeki kararın geri alınmasını istedi.

Önce bir tespitte bulunalım…

Amelebirliği bir kamu kurumu, GMİS ise sivil toplum kuruluşudur.

Her ne kadar aynı üye kitlesine hitap etmiş olsalar da, bir STK'nın, devlet kurumunun işlerine müdahale etmesi düşünülemez.

GMİS Merkez Şube'den bir kısım işçilerin Amelebirliği Başkanlığı önünde basın açıklaması yapıp, eylem düzenlemesi çizmeyi aşan bir durumdur, pnovakatif eylemlere neden olabilir, bu işi "kaşıyanlar" varsa eğer, tez elden vazgeçmelidir.

*

Asıl meseleye gelelim…

Amelebirliği Yönetim Kurulu'nun, Gelik ve Merkez şubelerde işçi temsilciliklerini azaltılması, Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel'in bir anda aklına gelip, uyguladığı veya uygulanmasını sağladığı bir karar değil…

Amelebirliği Danışma Kurulu'nda özellikle işçi temsilcilerinin de önerisi ile gündeme gelen, daha sonra Çalışma Bakanlığı'nın üzerinde çalışma yapılmasını istediği ve sonuç olarak Amelebirliği Yönetim Kurulu'nda işçi temsilcilerinin de öneri ve desteği ile alınmış bir karar…

Kamuoyunda, "Amelebirliği Gelik ve Merkez şubelerini kapatılıyor" şeklinde algı oluşturulmak istenmesine rağmen, bu söylemlerin gerçeği yansıtmadığı aşikar…

Gelik ve Merkez şubeleri yerli yerinde duruyor.

İşçilerin aleyhine olacak en ufak bir gelişme olmadığı gibi, alınan tasarruf tedbirleri ile üyelerin son yardım ve sosyal yardımlarının geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapıldığı da biliniyor.

*

Amelebirliği Yönetim Kurulu'nda işçi temsilciliklerinin azaltılmasının asıl gerekçesini üye sayısının üçte iki oranında azalması var.

Bu arada aynı gerekçe ile GMİS Yönetim Kurulu üye sayısının 7'den 5'e düşürüldüğünü de hatırlatmak gerekiyor.

GMİS'in havzada 7 şubesi var, ancak 5 yönetim kurulu üyesi bulunuyor.

Şimdi geriye kalan 2 şube kapatılmış mı oluyor?..

Tekrar edelim...

Cumhuriyetimizin ilk sosyal yardım kuruluşu ve tarihi geçmişi ile ilimizin "öz" kuruluşu halindeki Amelebirliğini, üstelik böylesine asılsız ve haksız iddialarla yıpratmaya çalışmak kimseye fayda sağlamaz. 

Buna herkesten önce GMİS yönetim kademelerinin bizin vermemesi gerekiyor.