Değerli okuyucular, bu köşe yazımda sizlere yurt dışındaki Zonguldaklılar için önemli bir konu olan Zonguldak siyaseti – yurt dışındaki Zonguldaklıları ele alacağım.

Lobi için önemli fırsat
Daha önceki Cumhuriyet temalı köşe yazımda, Cumhuriyet döneminde Zonguldak'ın önemine vurgu yapmış, Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, ilimize verdiği önemi kısaca anlatmıştım. Diğer taraftanda, Zonguldak siyasetinin, her daim merkez noktada olduğunu ve böyle olması gerektiğini belirtmiştim. Hangi siyasi parti olursa olsun, Zonguldaklıların Ankara'da etkili ve etkin olması gerektiğini, hem Zonguldak'taki hemşehrilerimizin, hem de yurt dışındaki hemşehrilerimiz açısından çok önemli olduğunu yazmıştım

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte, ilimizde çeşitli siyasi partilerin birçok milletvekili ilimizi mecliste temsil etmiştir. Bunların bir kısmı Zonguldaklılarda büyük iz bırakmış ve ilimizde hala isimleri konuşulmaktadır. Ancak, bakanlık olarak çok az sayıda isim bu göreve getirilmiştir. En son ilimizde Demokratik Sol Parti'den ( DSP ) Hasan Gemici 28 Mayıs 1999 - 10 Temmuz 2002 tarihleri arasında Devlet Bakanı olmuştur. Sonraki yıllarda her ne kadar Adalet ve Kalkınma Partisi ( AK PARTİ ) hükümetinde dönemin Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar'a, eski bakanlarımızdan Veysel Atasoy gibi bakan yapılacak beklentisi olsada, ne yazık ki bu gerçekleşmemiştir. Bölge insanı yıllardır bir bakanlık beklemektedir. Ankara'da etkin olma adına bu önemlidir. En son genel seçimlerde de maalesef, bakanlık hayalimiz gerçekleşmemiştir.

Yurt dışında büyük sevinçle karşılandı
CHP’nin 38. Olağan Kurultayı'nda ise bu hayalimiz tekrar canlandı. Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP ) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Özgür Özel'in anahtar listesini delerek Parti Meclisi ( PM ) üyesi seçilmişti. Bunun ardından gözler, CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel'e çevrilmişti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, A takımını açıkladı. Bu listede Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP ) Zonguldak Milletvekili ve PM Üyesi Deniz Yavuzyılmaz Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevine getirildi. Bu haber gerek Zonguldak'ta, gerekse yurt dışında yaşayan hemşehrilerimiz arasında büyük sevinçle karşılandı. Partili, partisiz tüm kesimler, Yavuzyılmaz'ın gölge kabinede bakanlık görevine getirilmesini önemli bir gelişme olarak değerlendirdiler. Haber duyulur duyulmaz, çok sayıda Zonguldaklı hemşehrimiz, Deniz Yavuzyılmaz'ın yeni getirilen görevi için beni aradı. Haberin doğruluğu hakkında bilgi almak ve tebrik için...

Bu yeni ve heyecan verici gelişme bölgemizde ve yurt dışında büyük ses getirdi. Bu CHP'nin muhalefette olmasından dolayı belki bazıları tarafından farklı da yorumlanabilir. Ancak, beni, CHP dışında, en önemlisi AK PARTİ'li çok sayıda hemşehrimiz aradı. Bu şekilde devam ederse, CHP'yi destekleyeceklerini. Özgür Özel'in Zonguldaklılara verdiği önem için teşekkür ettiler. Hatta, bazı önemli dostlarım. Özgür Özel'in, seçildikten sonra devlet mezarlığında Bülent Ecevit'i ziyareti sonrasında bu ışığı gördüklerini ifade ettiler. Özgür Özel, genel başkan seçilmeden önce Manisa / Soma, Zonguldak ve Bartın / Amasra'daki madencilere büyük destek vermişti. Bu konuda hassasiyeti iyi biliniyordu. Özel, bu açıklaması ile Zonguldak'ta Cumhur İttifakına, adeta röveşata gol atmış oldu!

Zonguldak'a etkisi ne olacak?
CHP, Türkiye'nin ikinci en büyük muhalefet partisi ve en köklü siyasi partisi. Özgür Özel'in genel başkan seçilmesinin ardından, CHP'ye yeni bir kan geldiği ve seçmene heyecan verdiği ortada. Buda, yerele olumlu bir şekilde yansıyor. Küskünler partiye geri dönüyor. Yerelde CHP büyük atak yapıyor. Bu da, önümüzde 2024 yerel seçimlerinde önemli ölçüde siyaset arenasında değişimlerin olacağını gösteriyor.

Yurt dışına büyük önem veriyor
Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında, Zonguldak yeniden ayağa kalkıp, özlenen bir noktaya gelebilir. Yurt dışındaki Zonguldaklılar, özellikle lobi anlamında önemli bir gelişme olarak gördükleri Deniz Yavuzyılmaz'ın bu yeni görevini önemsiyorlar. Deniz Bey, daha öncede birçok kez yurt dışına, özellikle Almanya'ya gelmiş ve hemşehrileri ile buluşmuştur. Sorunların çözüm noktasında, yurt dışındaki vatandaşlarımızın sorunlarını meclise taşımıştır. Sadece, Zonguldak'ta değil, yurt dışında da oldukça etkin bir görev yürütmüştür. Yurt dışındaki hemşehrilerimiz, Deniz Yavuzyılmaz'ı bağrına basmıştır. Partisine bakmaksızın, Deniz Bey'in yurt dışındaki vatandaşlarımıza verdiği önem takdire şayandır.

Yurt dışındaki hemşehrilerimizin, Ankara'da derdini anlatacakları bir vekilleri olması büyük önem taşımaktadır. Kendilerine verilen bu değer, lobi çalışmalarına da büyük katkı sağlayacaktır. Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldaklılar için önemli siyasi bir figür olmuştur. Gerek bilgisi, gerekse azmi hemşehrilerimizi umutlandırmıştır.

Bende, değerli vekilimi bu vesile ile tebrik ediyor, görevinin Zonguldak ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra, Ankara'da, Zonguldaklıların sesinin daha gür çıkacağına inanıyorum.

"Hayal etmek kolaydır ama onu işe yarar bir hale getirmek çok daha zordur." (Gary Vaynerchuk)