Göç ve Zonguldaklılar...

Almanya, ekonomik gücü, etkileyici sanat ve kültürel sahneleri ile anılan bir ülke olarak bilinir. Ancak bu büyük ülkenin içinde, Türkiye'den gelen göçmenlerin de katkıları ve etkileyici bir hikayesi bulunmaktadır. Almanya'nın birçok şehrinde, Zonguldak kökenli göçmenler, hem kültürel hem de ekonomik anlamda iki ülke arasında önemli bir köprü görevi üstlenmektedirler.

Nüfus açısından özellikle, Almanya'nın Kuzey-Ren Vestfalya (NRW) eyaletinde beş yüz bine yakın Zonguldak kökenli insan olduğu bilinmektedir. 1960'ların sonlarından itibaren başlayan ve 1970'ler boyunca devam eden işçi göçü Zonguldaklıları önemli bir noktaya taşıdı. Maden işçisi olarak gittikleri Almanya'da şimdilerde önemli noktalara geldiler. Aralarında dünyaca ünlü futbolcuya kadar değişik alanlarda söz sahibi oldular.

Almanya-Zonguldak arasındaki bağlar Almanya'daki Zonguldaklılar, hem gurbetçi kimliklerini korudular hem de Alman toplumuna entegre oldular. Kendi kültürel etkinliklerini ve geleneklerini yaşatırken, Alman toplumuna da katkıda bulundular. Özellikle festivallerde ve diğer etkinliklerinde Zonguldak'ın kültürünü Almanlarla paylaşarak kültürel bir alışverişe katkıda bulundular.

Zonguldak ve Almanya arasındaki bağlar sadece ekonomik ve kültürel değil, aynı zamanda insan ilişkileri üzerinden de güçlenmektedir. Almanya'daki Zonguldaklılar, iki ülke arasındaki kültürel ve ekonomik bağları güçlendiren önemli bir topluluktur. Hem Zonguldak'ın mirasını yaşatırlar hem de Almanya'nın çeşitli topluluğuna katkıda bulunurlar. Bu toplum, hem geçmişi hem de geleceği bir araya getirerek, Almanya ile Türkiye arasındaki dostluğu pekiştirmeye devam edecektir.

Geleceğe yürümek

Almanya'daki Zonguldaklıların, ülke içerisinde ekonomik gücü de oldukça önemlidir. Dolayısıyla Almanya'da dehasa bir Zonguldak nüfusu yaşamaktadır. Bu da, Zonguldak için önemli bir avantajdır. Bunu, gerek ekonomik olarak, gerekse turizm noktasında iyi değerlendirmek mümkündür. Filyos gazının dünyaya duyurulması, Filyos liman projesiyle, bölge Almanlar için yatırım için cazibe noktasıdır. Hali hazırda bazı Alman şirketlerin bölgede yatırım yaptıkları gözlenmektedir. Bunun daha geniş bir etkiye sahip olabilmesi için ciddi çalışmalar yapılmalıdır.

Önümüzdeki on yıl Almanya – Zonguldak arasında gözle görülür bir değişime sahne olabilir. Bunun desteklenmesi için tüm kurumlar ve sivil toplum kuruluşları, siyaset ve medya tek ses olmalıdır. Almanya'daki Zonguldaklı iş insanlarınında, doğru bir dokunuşla Zonguldak'a yatırım yapması mümkündür. Türkiye'nin yurt dışındaki, özellikle Almanya'daki en önemli nüfus gücünün başında Zonguldaklılar gelmektedir. Bu yoğunluk Türkiye'deki seçimlere bile yansımaktadır. Dolayısıyla Zonguldaklılar her noktada büyük bir güç haline gelmişlerdi. Sadece bunu planlı bir şekilde Zonguldak'a çekilmelidir. Bunun içinde herkese büyük görev düşmektedir.

*****      *******      ********     ********

Almanya'daki Zonguldakspor sevgisi

Almanya'daki Zonguldaklılar yurt dışında o kadar Zonguldak ile bütünler ki, bunu Zonguldakspor olayında görebiliriz. Yıllar içerisinde, Almanya'da STK'laşan Zonguldaklılar, kurdukları ve satın aldıkları Alman spor kulüplerinin adını değiştirerek Zonguldakspor olarak değiştirmişlerdir. Hamburg şehrindeki Zonguldakspor ve Herne'deki Zonguldakspor Bickern gibi kulüpler kurarak, bu sevdanın ne kadar büyük olduğunu göstermişlerdir.

Almanya'nın işçi kulübü olan SCHALKE 04 ile aynı kadere sahip olan Zonguldakspor, Almanya'daki Zonguldaklıların kalbinde büyük bir yer edinmiştir. Tek dilekleri de, üst liglerde Zonguldakspor'u görmek. Geçtiğimiz gün Van'da yaşanan olaylara karşısında Almanya'daki Zonguldaklılar, Zonguldakspor'a büyük destek oldular. Zonguldakspor Bickern kulübü başkanı Hüseyin Şengün, olayı yapanların bulunmasını istedi ve federasyona çağrı yaptı. Bu önemli çağrı, Almanya'daki Zonguldaklıları da harekete geçirdi. Almanya'daki Zonguldaklılar takımlarının yanında olduklarını mesajını güçlü bir şekilde vermiş oldular.

Şehrin büyümesi, "Büyük Zonguldak Ruhu" ile olacaktır. Buna odaklanıp tüm Zonguldaklılar olarak, şehrimiz geleceğe yönelmelidir. Bunun içi birlik olmak vakti gelmiştir!

"Geleceği tahmin etmek için bir kristal küre kullanmamıza gerek yok. Geleceği şekillendirmek için elimizde yeterince güç var." - Elon Musk.