CHP İl Kadın Kolları Başkanı Av. Merve Kır, Bağlık Mahallesi'nde bir kaçak ocakta meydana gelen göcük sonucunda gencecik bir insanımızın daha hayatını kaybetmesi üzerine açıklama yaptı…

Kaçak ocakları eleştirmek isterken, siyasi önyargılarını frenleyemeyen Merve Kır, sap ile samanı karıştırdı, kaçak ocaklar ile rödovans işletmelerini aynı kefeye koydu, kaş yapayım derken göz çıkarmış oldu.

Öncelikle şunu hatırlatalım…

Merve Kır, aynı zamanda bir hukukçudur.

Hukuk insanlarının yasal olan bir işletme ile yasadışı bir işletmeyi aynı kefeye koyup, aynı kategoride değerlendirilmesi hukukun aslına, özüne, tabiatına aykırıdır.

Bu bir…

Rödovans işletmeleri yasal statüde, devlete ve çalışanlarına olan bütün yükümlülüklerini yerine getirerek, TTK'nın terk ettiği atıl sahalarda üretim yapar, ekonomiye katma değer, insanımıza istihdam sağlar.

Bu işletmelerde en az aylık ücret iki asgari ücret tutarındadır, devlete vergi, SGK'ya sigorta primi ödenir.

Kadrolarında maden mühendisleri, iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri vardır, işçilerin periyodik sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılır.

Ocak içindeki insan ve iş hareketlerini izleyebilen kamera sistemleri, gaz ölçme sistemleri ve gerekli her türlü teknik donanım mevcuttur.

Rödovans işletmeleri sürekli devletin denetim ve gözetimi altında çalışır.

Şu anda ilimizdeki rödovans işletmelerinde yaklaşık 3 bin 500 kişi çalışmakta olup, aileleri ile birlikte yaklaşık 10-15 bin insanımıza ekmek kapısı halindedir.

Bu işletmelerde çalışan maden işçilerinin aldıkları maaşlar sıcak para olarak Zonguldak ekonomisine büyük katkı sağlamakta, şehir esnafı da bundan fayda sağlamaktadır.

Bu iki…

Rödovans işletmeleri ilimizde kaçak ocakların daha çok yayılmasına engel olan birer sigorta görevi de görmektedir. Rödovans işletmeleri sürekli kaçak ocaklarla mücadele etmektedir. Rödovans işletmeleri olmasaydı, TTK'nın terk ettiği alanlarda kaçak ocakların mantar gibi türeyeceğini tahmin etmek zor olmasa gerek…

Bu da üç...

***

Kaçak ocaklara gelince…

Tümüyle yasadışı, devlette hiçbir kaydı bulunmayan, hiçbir işgüvenliği olmadan tümüyle ilkel koşullarda çalışılan, boğaz tokluğuna, ölüm pahasına kaçak kömür üretilen ocaklar…

İşçi sağlığı iş güvenliği yoktur. Devlete vergi ve sigorta primi, TTK'ya rödovans ödemez. Çalışanın hakkını vermez.  Çoğu kez kömür yerine ölüm üreten yasadışı işyerleridir.

***

Kafasındaki kavram kargaşasının giderilmesi için Sayın Merve Kır'a bir tavsiyemiz olacak…

Gelik'in dağları arasında, "trilyonluk" yatırımlarla rödovans işletmeciliği yapan AKKURT Madenciliği ziyaret etsin.

İşletme sahasını, yönetim ofislerini, işletmenin kendi üretimi olan mekanik lavuarları gezip incelesin, bu işletmede çalışan işçilerle konuşsun, isterse güven içinde ocağa da insin.

İşin gerçeğini, kendi gözleriyle görsün, kulaklarıyla işitsin…

Bu işletme sahasında, doğanın içinde doğanın nasıl korunduğunu, işletme sahibi Sayın Alalattin Kurnaz tarafından nasıl yatırımlar yapıldığını, sel sularının erozyona meydan vermemesi için işletmeci tarafından zemin altına inşa edilen devasa su kanallarını yerinde görüp izlesin.

Sonra da kamuoyu huzuruna çıkıp, rödovans işletmeleri hakkındaki fikrini söylesin.

Bu işler masa başından konuşmakla olmuyor.

Üstelik, ilimizin yasal işletmeleri halindeki rödovans işletmelerini kaçak ocaklarla bir tutmaya kalkışmak "hukukçu" Merve Kır'a hiç yakışmıyor.

Erhan ÇAKMAK