Yaklaşık 20 yıl önce ilimizdeki rödövans işletmelerinde 6 bin civarında işçi çalışıyor, işletmeler TTK'nın terk ettiği ve hiçbir şekilde üretim yapmayı düşünmediği sahalarda üretim yapıp, binlerce insanımıza istihdam sağlanıyordu.

Ancak o tarihlerde "iyi saatte olsunlar " devreye girip, rödövans işletmelerinin kapatılması yönünde yargı kararı aldırdı.

Harun Akın CHP'den milletvekili seçilmişti, TBMM'nde KİT Komisyonu Üyesi olarak görev yapıyordu.

Ak Parti iktidara gelmiş, Polat Türkmen Ak Parti'den milletvekili seçilmiş, o da TBMM'de KİT Komisyonu Üyesi olarak görev yapıyordu.

Rödövans işletmelerinin kapatılması demek, yerli kömür üretiminin kösteklenmesi, ekonomik değer kaybı ve binlerce işçinin işsiz kalması demekti.

CHP Zonguldak Milletvekili Harun Akın ile Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen birlikte hareket ederek, gece yarısı Enerji Bakanı'nı aradı, ortada yargı kararı olmasına rağmen risk alarak, rödövans işletmelerinin kapatılmasını önlediler.

Böylece yerli kömür üretiminin büyük ölçüde yok edilmesi önlenmiş olduğu gibi, aileleri ile birlikte onbinlerce insanın ekmek kapısı da kapanmamış oldu.

*

20 yıl önce "birileri" istemediği için yargı kararı ile kapatılmak istenen rödövans işletmeleri, şimdi de ithal kömür kapılarını sonuna dek açan EPDK kararı ile kendiliğinden "kapanma" riski ile karşı karşıya bulunuyor.

EPDK'nın kararı ilimizdeki özel madencilik sektöründe ve Zonguldak kamuoyunda " yerli kömürü yok etme kararı" olarak nitelendiriliyor.

İthal kömüre destek, yerli kömüre köstek…

Özetle, 20 yıl öncesinin farklı bir versiyonu…

Sonuç olarak rödövans işletleleri kapanma tehlikesi ile karşı karşıya …

Bu işletmelerde çalışan yaklaşık 3 bin, aileleri ile birlikte yaklaşık 10-15 bin kişinin ekmek kapısı kapanma tehlikesi ile karşı karşıya…

Harun Akın şimdi milletvekili olsaydı ne yapardı bilinmez ama, mevcut milletvekillerinin EPDK'nın "yerli ve milli " kavramı ile asla bağdaşmayan bu kararın düzeltilmesi için hep birlikte hareket etmesi gerektiği aşikar…

*

Harun Akın'ın gerek TTK, gerek rödövans işletmelerinin yaşatılması, taşkömürü üretimi ve istihdamın artarak devam etmesi yönünde verdiği mücadele hiç kuşkusuz bugünkü siyasetçilere örnek olacak niteliktedir.

Sayın Akın'ın 20 yıl önce söylediklerini okuyun, günümüzle kıyaslayın, 20 yıl öncesi ile 20 yıl sonrası arasında çok fazla fark olmadığı görülecektir.

Keşke, o zamanki siyasiler ve bürokratlar Harun Akın'ın sözlerini dinlemiş olsaydı…

TTK'nın yıllık üretimi 1 milyon tonun altına düşmezdi.

Rödövans işletmelerinde çalışan işçi sayısı yarı yarıya azalmamış olurdu.

Dünyanın en kaliteli kömürü olarak bilinen Zonguldak taşkömürü yerine elalemin bol kükürtlü, petrokok karışımlı ithal kömürleri tercih edilmez, üstelik böylesine teşvik edilmezdi.

Harun Akın bu sonucu tam 20 yıl öncesinden haber vermiş bir siyasetçidir.

Yabancı ve gayrımilli'ye destek…

Yerli ve milli"ye köstek …

20 yıl öncesinden söylenmiş doğru sözleri dinlemezseniz, olacağı budur işte !..

Erhan ÇAKMAK